Mijn fiscaal attest

Wanneer je een gift doet aan een goed doel, zoals het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG), is het goed om te weten dat je bijdrage niet alleen een nobele daad is, maar ook fiscaal voordelig kan zijn. Vanaf 40 euro per jaar zijn dergelijke giften fiscaal aftrekbaar. Om hiervan te kunnen genieten, ontvang je een fiscaal attest in het eerste kwartaal van het jaar, volgend op jouw gift. Bij het indienen van de personenbelasting, kan je aanspraak maken op een voordeel van 45% van het geschonken bedrag. Een gift van 100 euro geeft dus recht op een voordeel van 45 euro en kost je dus zelf in feite maar 55 euro.

Criteria voor Fiscale Aftrekbaarheid van een Gift

Om jouw gift fiscaal aftrekbaar te maken, moet deze aan enkele belangrijke voorwaarden voldoen:

  • De gift moet minimaal 40 euro bedragen, per kalenderjaar en per vereniging. Dit bedrag kan samengesteld zijn uit meerdere donaties of verschillende stortingen van dezelfde schenker.

  • De gift moet gedaan zijn aan een erkende instelling.

  • De instelling moet een kwijtschrift uitreiken voor de giften die ze ontvangt. Deze attesten worden in het eerste kwartaal van het jaar volgend op de gift verzonden.

  • De gift moet persoonlijk door jou gedaan zijn, niet als onderdeel van een collectieve inzameling of (verkoop)actie. 

  • De gift moet in geld gedaan zijn en gebeurt zonder tegenprestatie, je ontvangt dus geen goederen of diensten in ruil voor de gift.

  • Specifiek voor giften via Payconiq is het aan te raden om je gegevens voor het fiscaal attest een het BCG door te geven via bcg@geleidehond.be omdat we via Payconiq niet altijd de juiste gegevens ontvangen. 

  • Vanaf 2024 is uw rijksregisternummer vereist om een fiscaal attest op te maken.

Wie ontvangt het attest? 

Fiscale attesten worden opgemaakt op de gegevens (naam-en-adresgegevens) die we via de bank van de schenker ontvangen. Bij giften vanaf een gezamenlijke rekening of bedrijfsrekening is het belangrijk om ons de correcte informatie te bezorgen. 

Verwerking in Tax-On-Web

Na het opmaken van de attesten, bezorgen wij de lijst van schenkers aan de fiscale administratie. Vanaf 2024 is het voor vzw's verplicht om de rijksregisternummers van donateurs te registreren bij het aanvragen van een fiscaal attest. Dit heeft als voordeel dat je donatie automatisch wordt meegenomen in je belastingaangifte en dat je optimaal gebruik kunt maken van de fiscale voordelen verbonden aan uw gift. We benadrukken dat we je nationale nummer alleen gebruiken voor administratieve doeleinden met betrekking tot de fiscale attesten, en niet voor andere doeleinden.

Via onderstaand formulier kan je de gegevens voor je attest doorgeven. Rijksregisternummers wordt in onze systemen onzichtbaar gemaakt, veilig opgeslagen en uiteraard enkel gebruikt voor het opmaken van de fiscale attesten. 

Mijn fiscaal attest - Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw

Ook interessant voor jou

Recente berichten

Directeur Arthur praat over de verbouwingswerken.

De laatste fase van de verbouwing van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden 3.0 is ingeluid door de onvermoeibare inzet van vrijwilligers en de steun van particuliere schenkers, bedrijven en serviceclubs. We spraken met Arthur Vandebosch over de voortgang van dit uitdagende project.

lees meer

Pleeggezin An en Janne: “Wij begonnen tijdens de pandemie en zitten ondertussen al aan ons 3de pupje.”

In 2020 begon het gezin Veughs – de Wilde aan hun avontuur als pleeggezin. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en heeft het gezin, na Elbi en Yello, net hun derde pupje gekregen genaamd Ianco.

lees meer

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.