Nalaten en bijzondere giften

Nalaten aan een goed doel, het is een bijzondere mooie daad. U zelf kan beslissen wat er met uw nalatenschap gebeurt na uw overlijden. Nalaten gebeurt via een testament, het is een hoogstpersoonlijk document waarin iemand schriftelijk vastlegt of laat vastleggen, wat er na zijn/haar dood met zijn/haar nalatenschap moet gebeuren. Een notaris kan hierbij een belangrijke rol spelen en ervoor zorgen dat het document volgens de correcte vormvereisten wordt opgesteld. 

Het BCG organiseert info-momenten over nalaten: lees er hier alles over!

Dora laat na aan het BCG 
"Wij hadden geen kinderen dus ik heb geen rechtstreekse erfgenamen. Aangezien ik al jaren verbonden ben met het BCG, vond ik dat het nu tijd was om echt iets voor hen te doen."

Waarom een testament opstellen? 

  • Beslis zelf aan wie je je nalatenschap schenkt. Dit kan zowel je naaste familie zijn, je gezin, je vrienden of een goed doel.
  • Je bepaalt zelf wat je aan wie nalaat.
  • Zijn er persoonlijke items, bepaalde sieraden of kunstwerken die je aan iemand specifiek wil geven? Noteer het in je testament.
  • Gemoedsrust: alles wordt vastgelegd volgens de wettelijke regels. Dit zorgt ervoor dat u weet dat wanneer u sterft, alles verdeeld wordt zoals u dat wenst en er geen discussies kunnen ontstaan.
  • Verander je van gedachten? Je kan je testament altijd aanpassen.

Waarom nalaten aan het BCG?

Was je gedurende je leven verbonden met het Belgisch Centrum voor Geleidehonden? Of besef wat een blindengeleidehond voor mensen kan betekenen? Wil je met je testament ervoor zorgen dat meer blinden en slechtziende personen een geleidehond krijgen? Neem dan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden op in je testament.

In onze brochure over nalaten geven wij informatie over de missie en de werking van het centrum. U vindt er verschillende getuigenissen en leest meer over het traject 'Van pup tot Geleidehond'. 

Download onze brochure over nalaten aan het BCG. 

Download onze brochure over nalaten aan het BCG. Door op verzenden te klikken, wordt u doorgestuurd naar een pagina waar u onze brochure kan downloaden. Uw gegevens worden verwerkt met het respect voor uw privacy. Hoe en waarom wij gegevens verwerken, kan u nalezen in onze privacyverklaringHet 0%-tarief

Sinds 1 juli 2021 zijn in Vlaanderen de tarieven van de schenkbelasting en de erfbelasting voor de giften aan goede doelen verlaagd naar 0%. Als je dus kiest om 1000 euro na te laten aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden, dan krijgen wij effectief ook 1000 euro. In Wallonië en Brussel zijn de vorige tarieven van erf- en schenkbelasting wel nog van kracht.

Duolegaat

Vanaf juli 2021 is de de fiscale regeling rond duolegaten in Vlaanderen gewijzigd; deze techniek kan geen fiscaal voordeel meer opleveren in Vlaanderen. Via een duolegaat kon je een deel van je erfenis nalaten aan een goed doel en het andere deel aan anderen, het goede doel betaalt alle erfbelastingen, ook die van de anderen, waardoor zij vaak een fiscaal voordeel kregen. Maar dit fiscale voordeel in Vlaanderen is vervallen. In Wallonië en Brussel blijft de techniek wel bestaan.

Stelde je een testament op met daarin in duolegaat? Laat dit dan nakijken en wijzigen. Anders zal je testament niet uitgevoerd worden zoals je wenst.

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is lid van testament.be. Bestel hier gratis de gids ‘goed geregeld, goed gegeven’ van Testament.be en vink het Belgisch Centrum voor Geleidehonden als goede doel aan.

Wil je graag juridisch advies bij het opstellen van je testament? Een juridische gids met allerlei tips? Of had je graag een voorbeeld gewenst? Neem contact op met onze legatenverantwoordelijke:


Alexandra Jans
bcg@geleidehond.be
011 23 43 19

Brochure nalatenschap

Wil u meer weten over nalaten aan onze organisatie of schenkingen aan het 0% tarief. 

Download dan hier onze nieuwe brochure over nalaten aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden

Neem contact op over nalaten

Heeft u specifieke vragen over nalaten aan onze organisatie? Wenst u advies of wil u graag kennis maken met onze organisatie. 

Contacteer Alexandra Jans, onze verantwoordelijke nalatenschappen en fondsenwerving. 

Ze maakt vrijblijvend tijd voor u, bij ons op het centrum of bij u thuis.
Al uw vragen worden vertrouwelijk behandeld

alexandra.bcg@geleidehond.be
0473 47 96 70

Ook interessant voor jou

Recente berichten

“Na 46 jaar dienst, hoor ik na mijn pensioen terug ergens bij en maak ik nieuwe vrienden”

Danny R. is al 2 jaar vrijwilliger bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Na zijn pensioen was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Eerst hielp hij vooral bij de tuinwerken en bij klusjes in het huidige centrum op de Sint-Truidersteenweg. Na de aankoop van het nieuwe gebouw, promoveerde hij tot allround opruim-, afbraak- en opbouwspecialist.

lees meer

Edith voedt een geleidehond op

Een groeiend aantal mensen kan dankzij een geleidehond optimaler deelnemen aan de samenleving. Hoewel het ultieme doel van zo’n geleidehond is om iemand met een visuele handicap te begeleiden, kan hij ook worden ingezet voor andere taken. “Niet alle honden in opleiding voldoen uiteindelijk aan de strenge criteria om een blindengeleidehond te worden”, vertelt Edith Buntinx die sinds juni 2022 samen met haar man Vic labrador Cash opleidt tot geleidehond.

lees meer

"Ja, de hond weer afgeven doet pijn. Maar het geeft ook een goed gevoel."

Mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen een beroep doen op een geleidehond. Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden leiden ze zulke honden op. Dat gebeurt deels via pleeggezinnen. Daar krijgen de honden een basistraining, én ze maken deel uit van het dagelijkse leven binnen het gezin. Ook Sybren Gresnigt uit Nieuwerkerken vangt zulke puppy’s op.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.