Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) vzw is een nationale mobiliteitsorganisatie die sinds 1990 blindengeleidehonden opleidt en kosteloos ter beschikking stelt aan personen met een visuele beperking. We doen dit omdat personen die blind of slechtziend zijn weer op een veilige, meer ontspannen en efficiënte manier actief kunnen zijn in onze samenleving, door gebruik te maken van een geleidehond. Een geleidehond helpt hen bij hun verplaatsingen om bijvoorbeeld zelfstandig te winkelen, naar hun werk te gaan of om deel te nemen aan socioculturele activiteiten.
Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden wil een professioneel opleidingscentrum voor blindengeleidehonden zijn. Geleidehonden geven invulling aan de behoefte van blinde en slechtziende personen, om hun mobiliteit te verhogen.
Om het opleidingstraject van onze blindengeleidehonden zo succesvol mogelijk te laten verlopen en om het uitvalpercentage zo laag mogelijk te houden, laten we ons begeleiden door instellingen en partners om kennis op te bouwen en te delen in de organisatie.
Zo hebben we onder meer een fokprogramma opgericht om geschikte en gezonde pups met een stabiel karakter te kweken en op te leiden tot uiterst kwalitatieve blindengeleidehonden.
Het BCG is lid van zowel de Europese (EGDF - European Guide Dog Federation) als van de internationale federatie (IGDF - International Guide Dog Federation). De IGDF is een internationaal controle-orgaan dat bepaalde kwaliteitsdoelen voorop stelt en deze ook controleert. Elke stap in het opleidingstraject van onze blindengeleidehonden voldoet aan de vastgelegde standaarden van de IGDF.
Met de oprichting van de cel machtiging assistentiehondenscholen (CELMA) werd uitvoering gegeven aan artikel 11 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2013 betreffende de regels inzake attestatie van assistentiehonden, vermeld in artikel 4 van het decreet van 20 maart 2009 houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond.
Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is erkend door CELMA om haar opgeleide honden én de honden in opleiding, de titel en het certificaat van assistentiehond te geven. Personen met een assistentiehond afgeleverd door Belgisch Centrum voor Geleidehonden krijgen hierdoor onbeperkt toegang tot publieke plaatsen, behalve tot de plaatsen die als uitzondering vermeld zijn in de uitvoeringsbesluiten behorend bij dit besluit.
Aangezien wij dagelijks met dieren werken, is dierenwelzijn een belangrijk aspect van onze job. Zowel in de socialisatie als in de trainingen, is het welzijn van onze dieren prioriteit nummer één. Wij proberen dit op de volgende manieren te verwezenlijken.
Danny R. is al 2 jaar vrijwilliger bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Na zijn pensioen was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Eerst hielp hij vooral bij de tuinwerken en bij klusjes in het huidige centrum op de Sint-Truidersteenweg. Na de aankoop van het nieuwe gebouw, promoveerde hij tot allround opruim-, afbraak- en opbouwspecialist.
lees meerEen groeiend aantal mensen kan dankzij een geleidehond optimaler deelnemen aan de samenleving. Hoewel het ultieme doel van zo’n geleidehond is om iemand met een visuele handicap te begeleiden, kan hij ook worden ingezet voor andere taken. “Niet alle honden in opleiding voldoen uiteindelijk aan de strenge criteria om een blindengeleidehond te worden”, vertelt Edith Buntinx die sinds juni 2022 samen met haar man Vic labrador Cash opleidt tot geleidehond.
lees meerMensen die slechtziend of blind zijn, kunnen een beroep doen op een geleidehond. Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden leiden ze zulke honden op. Dat gebeurt deels via pleeggezinnen. Daar krijgen de honden een basistraining, én ze maken deel uit van het dagelijkse leven binnen het gezin. Ook Sybren Gresnigt uit Nieuwerkerken vangt zulke puppy’s op.
lees meerBlijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.