Van pup tot geleidehond

Instructeur Marc loopt geblinddoekt naast geleidehond Simba. Simba is een zwarte labrador. Ze draagt haar harnas om Marc te begeleiden.

Geleidehonden zijn topsporters onder de honden! Ze moeten medisch geschikt zijn en over de juiste attitude beschikken. Als dat allemaal OK is, moeten ze oefenen, heel veel oefenen. Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden proberen we dit op een professionele manier zo efficiënt mogelijk te doen. We houden ons bezig met iedere fase in dit traject: van pup tot geleidehond. Zo zijn wij dagelijks bezig met:

  • Kweken en aankopen van de beste pups.
  • Toekomstige baasjes leren omgaan met een geleidehond.
  • Nazorg en opvolging van de honden tijdens hun carrière.

Het volledige traject tot geleidehond duurt gemiddeld 2 jaar, waarvan 6 tot 8 maanden opleiding bij ons in het centrum.

Kweek en aankoop 

Omdat gedrag voor een stuk erfelijk bepaald is, kweken wij een aantal van onze honden zelf. De andere honden worden aangekocht volgens vooropgestelde criteria. De rassen waar we voornamelijk mee werken zijn labrador- en golden retrievers. We selecteren de beste moeder- en vaderhond en laten moeder bevallen in een huiselijke omgeving in ons breedingcentrum. Daar verblijven de pups gedurende de eerste 8 weken. Tijdens deze periode leren de pups gewoon worden aan verschillende prikkels en situaties: ze leren omgaan met mensen, geluiden en maken zelfs hun eerste ritje in de auto. Ook medisch worden de pups voor verschillende aandoeningen getest.

Pleeggezin 

Na 8 weken verhuizen onze pups naar een pleeggezin. Hier leren ze alle basiscommando’s en worden ze verder gesocialiseerd. Geleidehonden in opleiding mogen overal mee naartoe: van de supermarkt tot de cinema. Via wetgeving is bepaald dat ze niet geweigerd mogen worden. Maar naast al dat harde werk knuffelen en spelen de pleeggezinnen natuurlijk ook met de jonge honden. Tijdens de maandelijkse puppydagen zien ze hun broers en zusjes terug.

Zin om pleeggezin te worden? 

De opleiding

Na ongeveer een jaar start de hond zijn opleiding in ons trainingscentrum. Dat is vaak even wennen, maar door de huiselijke omgeving en door omringd te zijn door andere honden – hun 'medestudenten' - en onze conciërge, geraken ze snel gewend.

Vervolgens starten ze aan het uitgebreide schooltraject. Eerst wordt er gewerkt aan de basiscommando’s en verder gesleuteld aan gewenning van prikkels. Dan leren ze dat ze één geheel vormen met hun instructeur wanneer ze hun harnas dragen. Dat is erg belangrijk, ze worden getraind om een verlengde te zijn van hun toekomstig baasje. Eigenlijk leren ze dat ze 2 meter groot en 1 meter breed zijn. Op die manier zal de persoon nergens tegen botsen. Ze leren ook obstakels vermijden en geven stoepranden, trapleuningen en andere zaken aan. 

Erg moeilijk wordt het voor de honden als ze een commando moeten weigeren bij een gevaarlijke situatie. Als de geleidehondgebruiker vraagt om door te lopen en de straat over te steken op het moment dat er een auto of een fietser aankomt, dan moet de hond dit commando weigeren. Hij doet dit door te blijven wachten of door zichzelf voor de persoon te plaatsen, waardoor de persoon merkt dat het niet veilig is.

Matching

Na de intensieve training weet de instructeur perfect wat de hond kan en welk karakter hij of zij heeft. Om deze reden zoeken wij ook altijd het beste baasje voor onze hond en niet omgekeerd. Sommige slechtziende en blinde personen hebben een zeer actief leven, andere dan weer wat minder. Hetzelfde met onze honden. Sommige houden ervan om uren te werken, anderen zijn wat sneller vermoeid. 
Het combineren van het team tussen mens en hond, noemen we de ‘matching’. 

Wanneer we denken de beste combinatie te hebben gevonden, verblijft de geleidehondgebruiker 2 weken bij ons op het centrum. Tijdens de zogenaamde ‘class’ gaat de blinde of slechtziende persoon samen met zijn gematchte hond in opleiding. Alles wordt bestudeerd, van de dagelijkse verzorging tot de raskenmerken tot uiteindelijk het geleidewerk.

Langzaamaan groeit er een band van vertrouwen tussen de twee. Wanneer ze na 2 weken aan elkaar gewoon zijn en met elkaar hebben leren werken, wordt er nog een tijd intensief getraind thuis bij het nieuwe baasje. Hier leren ze de vaste routes van de geleidehondgebruiker. Vanaf dat moment begint hun leven samen. 

Nazorg & pensioen

Nadat de hond is opgeleid, start zijn werk als geleidehond. Jaarlijks brengt zijn instructeur een bezoek om te kijken of het duo nog optimaal samenwerkt. Soms, door een verhuis of een verandering van werk, moet er opnieuw getraind worden en wordt hij bijgeschoold. Dit gedurende zijn volledige carrière. 

Als de instructeur, tijdens deze nazorg, merkt dat het geleidewerk niet meer vlot en veilig verloopt, wordt er beslist om de hond op pensioen te laten gaan. Geleidehonden werken gemiddeld zo’n 8 jaar. In overleg met de geleidehondgebruiker, zoekt het BCG een plekje waar hij kan genieten van zijn welverdiend pensioen. De geleidehondgebruiker kan dan kiezen of hij een nieuwe geleidehond wil.

Recente berichten

“Na 46 jaar dienst, hoor ik na mijn pensioen terug ergens bij en maak ik nieuwe vrienden”

Danny R. is al 2 jaar vrijwilliger bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Na zijn pensioen was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Eerst hielp hij vooral bij de tuinwerken en bij klusjes in het huidige centrum op de Sint-Truidersteenweg. Na de aankoop van het nieuwe gebouw, promoveerde hij tot allround opruim-, afbraak- en opbouwspecialist.

lees meer

Edith voedt een geleidehond op

Een groeiend aantal mensen kan dankzij een geleidehond optimaler deelnemen aan de samenleving. Hoewel het ultieme doel van zo’n geleidehond is om iemand met een visuele handicap te begeleiden, kan hij ook worden ingezet voor andere taken. “Niet alle honden in opleiding voldoen uiteindelijk aan de strenge criteria om een blindengeleidehond te worden”, vertelt Edith Buntinx die sinds juni 2022 samen met haar man Vic labrador Cash opleidt tot geleidehond.

lees meer

"Ja, de hond weer afgeven doet pijn. Maar het geeft ook een goed gevoel."

Mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen een beroep doen op een geleidehond. Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden leiden ze zulke honden op. Dat gebeurt deels via pleeggezinnen. Daar krijgen de honden een basistraining, én ze maken deel uit van het dagelijkse leven binnen het gezin. Ook Sybren Gresnigt uit Nieuwerkerken vangt zulke puppy’s op.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.