Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

de betekenisvolle rol van pleeggezinnen in het helpen van mensen met een visuele beperking

Voor dit boeiende artikel interviewden de leerlingen van 3TCO Erwin Bullen en zijn echtgenote Mia Dreesen. Ze zetten zich in als pleeggezin voor een blindengeleidehond in opleiding. Erwin Bullen is ICT-coördinator op onze school. Je kunt hem vinden in het I-gebouw op de campus en in de vestiging Kinrooi. Hij behaalde zijn bachelor ICT voor deze functie. De echtgenote van mijnheer Bullen, Mia Dreesen, werkt als expert corporate communicatie met de nadruk op interne communicatie en evenementen. Wij waren heel benieuwd naar hun rol als gastgezin en hun blindengeleidehond Perro.

Noor Colen, Rune Voortmans, Elise Willemen (3TCO)

We hebben gehoord dat jullie een blindengeleidehond in opleiding hebben. Wat is zijn naam en ras?

Erwin en Mia: “Zijn naam is Perro en dat is Spaans voor hond. Zijn naam heeft hij van de instelling gekregen. Net zoals zijn broers en zusjes moest zijn naam met de letter P beginnen. Perro is een blonde labrador.”

Welke rassen kunnen blindengeleidehond worden?

Erwin en Mia: “Het zijn vooral labradors, golden retrievers en koningspoedels, of kruisingen ervan. Deze rassen zijn erg mensgericht zijn en willen graag iets doen voor hun baasje. Dat is uiteraard erg belangrijk in hun latere werk. Verder is het zo dat labradors graag eten waardoor het makkelijker is om hen te belonen na een oefening. Ze zijn dus goed trainbaar.”

Hoe oud was jullie hond toen jullie hem kregen?

Erwin en Mia: “Hij was 8 weken, dus hij was nog maar een puppy. Perro werd geboren in het breedingcentrum van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) in Tongeren. De eerste 8 weken verbleef hij in het nest met zijn broertjes en zusjes. Als het tijd was om het nest te verlaten, verhuisden alle pups naar een pleeggezin.”

Hoelang blijft Perro bij jullie en waar gaat hij dan heen?

Erwin en Mia: “Hij blijft ongeveer een jaar bij ons. Als hij weggaat rond 15 maanden, dan gaat hij terug naar het BCG. Daar krijgt hij zijn verdere opleiding. De helft van de puppy’s slaagt maar in het opzet om blindengeleidehond te worden. Het is een heel moeilijke opleiding omdat de honden moeten leren beslissingen nemen in plaats van zijn baasje. Voor de honden die het niet halen als blindengeleidehond zijn er andere plannen. Ze worden herschoold tot bv. assistentie- of therapiehond.”

Zijn er eisen waar je aan moet voldoen om een blindengeleidehond in huis te nemen? Zijn er genoeg pleeggezinnen?

Erwin en Mia: “Wil je pleeggezin voor zo’n blindengeleidehond worden, dan moet je voldoen aan een aantal eisen. Een instructeur van het BCG komt op huisbezoek en controleert dan bijvoorbeeld of je tuin goed omheind is, je geen giftige planten hebt, dat het klikt met andere dieren die je in huis hebt, je voldoende thuis bent, … De puppy’s komen van het BCG, een centrum dat al 30 jaar bestaat. Op dit moment zijn er 58 werkende teams (dus een blind/slechtziend baasje met een hond), 10 honden in training op het centrum en er zitten 40 puppy’s bij pleeggezinnen. Een blindengeleidehond is meestal opgeleid rond de leeftijd van 2 jaar en op 10 jaar mag de blindengeleidehond op pensioen. Dan kan de blinde/slechtziende persoon de hond houden als hij/zij dat wil en als dat past met een eventuele nieuwe blindengeleidehond. Dat is niet altijd evident. Het kan ook dat de gepensioneerde hond naar een ander gezin gaat. Bijvoorbeeld naar een ouder koppel dat wel graag een hond wil, maar die niet meer wil opvoeden en ook geen engagement voor pakweg 10 jaar wil aangaan. Zoals gezegd zijn er momenteel een veertigtal gastgezinnen. Nog te weinig omdat er veel mensen op de wachtlijst staan om zo’n hond te mogen ontvangen. We zoeken dus nog steeds mensen die zo’n puppy door zijn eerste levensjaar willen begeleiden.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om pleeggezin te worden?

Erwin en Mia: “We wilden graag nog een tweede hond. Ik geef les in een hondenschool en via die weg én via een artikel in de krant ontdekte ik dat je een gastgezin kon zijn voor een blindengeleidehond in opleiding. En dan begon het denkwerk ‘zou dat iets voor ons gezin zijn?’. Samen zijn we naar een infosessie gegaan en dat heeft ons overgehaald om ons kandidaat te stellen om een tweede hond in huis te nemen. Onze eerste hond is een Wheaten Terriër en zijn naam is Roover. Ook een schatje.”

Wat leren jullie Perro zelf aan?

Erwin en Mia: ”Je moet de hond een aantal basisdingen aanleren. Dingen die de blinden/ slechtzienden kunnen helpen. Bijvoorbeeld: touch, dat is dat de hond met zijn neus je handpalm aanraakt, dat hij stopt voor trappen of opstapjes, dat hij rustig blijft staan om zijn jasje aan te doen, … Je mag hem niet dwingen om iets te doen. Je moet hem juist belonen als hij dat uit zichzelf doet. Daarnaast moet Perro vooral veel dingen negeren: eten dat op de grond ligt, mensen die passeren, harde geluiden,... Wanneer hij zijn vestje aan heeft, mag hij niet geaaid of afgeleid worden. En hij mag niet zwemmen: stel dat hij dat fijn vindt, dan zou dat later tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. De commando’s worden in het Engels aangeleerd.

Gaan jullie naar een hondenschool? Zo ja, wat wordt daar aangeleerd?

Erwin en Mia: “Nee, we gaan niet naar de hondenschool. Iedere vrijdag hebben we wel les en spreken we af met onze puppy-instructeur van het BCG. Hij gaat samen met Perro en ons op stap. Naar een station, een winkelcentrum, een café, … om te kijken hoe hij erop reageert. Dan leren we de bus nemen, door een draaideur gaan, de lift nemen, trappen maken, … Op de hondenschool worden er dingen aangeleerd die een blindengeleidehond helemaal niet hoeft te kunnen. Zoals dat de hond naast je moet lopen, maar een blindengeleidehond moet juist een stukje schuin voor je lopen. We steken veel tijd in hem. In het weekend meer dan door de week, maar ik werk thuis dus in mijn pauzes doe ik wel oefeningen met hem. Of we gaan na het werk nog op stap naar de supermarkt, een koffie drinken, … Doordat ik tot vier dagen per week mag thuiswerken, lukt dat. Er is altijd wel iemand thuis. Als ik er niet ben, want ik moet toch ook af en toe naar kantoor, dan is Erwin of een van onze zonen thuis. En gaan we weg, dan gaat Perro altijd mee. Want een blindengeleidenhond in opleiding mag met zijn vestje en pasje overal binnen. Handig.”

Moet je een blindengeleidehond kopen? Zoja, hoeveel kost dat?

Erwin en Mia: “Je moet de puppy zeker niet kopen als een pleeggezin. Alle basisbehoeften zoals een bench, leiband, eetbakken, voer,… zijn voorzien. Enkel wat extra snoepjes en knuffeltjes betalen we zelf. Een blinde/slechtziende persoon die een geleidehond wenst, moet de hond – gelukkig – ook niet betalen. De kostprijs van een blindengeleidehond is immers vastgesteld op €25.000. Dit bedrag is afgesproken tussen alle BADF-scholen (Belgian Assistance Dog Federation). Maar houdt geen rekening met de honden die hun einddoel niet halen. Dus de werkelijke kostprijs per hond ligt eigenlijk nog hoger.”

Welke opleiding hebben jullie moeten doen om deze hond op te leiden?

Erwin en Mia: “Je hebt geen opleiding nodig om dit te doen. Iedereen kan pleeggezin worden. Je krijgt immers goede instructies: van de puppy-instructeur, via een handleiding op papier én via een online leerplatform waar video’s op staan waardoor je stap voor stap de oefeningen kan bekijken en nadoen.”

Hoelang duurt de opleiding van de hond?

Erwin en Mia: “De totale opleiding duurt 2 jaar, daarna werkt een geleidehond 8 jaar bij zijn blind/slechtziend baasje. Als hij 10 jaar is, gaat hij met pensioen en maakt hij eventueel plaats voor een nieuwe hond. Een blinde/ slechtziende persoon die al eerder een geleidehond had, krijgt voorrang op een nieuwe hond. De instructeurs matchen een hond met een baasje. Welke hond past het best bij wie? Dat kan betekenen dat als je op nummer 1 op de wachtlijst staat, je misschien toch niet als eerste aan de beurt bent. Daardoor kan de wachttijd voor nieuwe geleidehondgebruikers helaas oplopen tot 5 jaar.”

Waarom zouden mensen een blindengeleidehond in opleiding in huis moeten nemen?

Erwin en Mia: “Het is heel fijn avontuur en je leert er zelf veel van. Gaan we met onze puppy op stap, dan spreekt er ons altijd wel iemand aan. Je hebt altijd een babbel onderweg. En reizen hoeft ook geen bezwaar te zijn. Je mag je puppy meenemen, maar als dat niet kan of je wil dat niet, dan voorziet het BCG vakantie-opvang. Je verdient er uiteraard geen centen mee omdat het vrijwilligerswerk is. Maar dat vinden we zelf geen probleem. We krijgen veel liefde van onze puppy in de plaats.”

Hebben jullie tips voor mensen die pleeggezin willen worden?

Erwin en Mia: “Gewoon doen! Ga naar een infosessie en informeer of je daarnaast eens een training mag bijwonen. Interesse? Neem eens een kijkje op www.geleidehond.be.”

We vonden het heel fijn dat ze onze vragen kwamen beantwoorden. Als je geïnteresseerd bent om te steunen, maar je hebt bijvoorbeeld niet genoeg tijd om een hond in huis te nemen, steun dan de dopjesactie op www.dopjesactie.be

Ze hebben het voorbije jaar meer dan 305.000kg dopjes ingezameld. Dat zijn zo’n 122.312.000 dopjes. Het geld dat ze hiermee verdienen investeren ze in het opleiden van blindengeleidehonden. Zo kunnen ze de prijs van de aankoop van deze honden drukken. Wil jij hen hierbij helpen?



Bron: Straf! april 2024

Recente berichten

Directeur Arthur praat over de verbouwingswerken.

De laatste fase van de verbouwing van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden 3.0 is ingeluid door de onvermoeibare inzet van vrijwilligers en de steun van particuliere schenkers, bedrijven en serviceclubs. We spraken met Arthur Vandebosch over de voortgang van dit uitdagende project.

lees meer

Pleeggezin An en Janne: “Wij begonnen tijdens de pandemie en zitten ondertussen al aan ons 3de pupje.”

In 2020 begon het gezin Veughs – de Wilde aan hun avontuur als pleeggezin. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en heeft het gezin, na Elbi en Yello, net hun derde pupje gekregen genaamd Ianco.

lees meer

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.