Getuigenis erflater Dora: “Ik vond dat het tijd was om echt iets voor hen te doen.”

Jarenlang is Dora vrijwilliger bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Toen haar man 5 jaar geleden stierf, moest ze een nieuw testament opstellen. Ze koos ervoor om BCG op te nemen in haar testament.

Hoe kwam je terecht bij het BCG?

“Vroeger had ik een bedrijf en één van mijn cursisten vertelde me dat haar man plots blind geworden was. Ze waren aan het wachten op een hond bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Dat had me zo geraakt. Ik gaf op dat moment net een feestje voor het 10-jarig bestaan van mijn bedrijf en heb alle opbrengsten toen aan het BCG gegeven. En sinds dat moment, nu 17 jaar geleden, ben ik vrijwilliger. Ik had een warm contact met oprichtster Adeline Valkenborg. Haar doorzettingsvermogen heeft me altijd gefascineerd. In de beginjaren ging ik overal op beurzen promotie voeren voor het BCG. En wat is de organisatie sinds dat moment gegroeid.”

Wanneer besloot je na te laten aan het BCG?

“Mijn man stierf vijf jaar geleden. Wij hadden geen kinderen dus ik heb geen rechtstreekse erfgenamen. Aangezien ik al jaren verbonden ben met het BCG, vond ik dat het nu tijd was om echt iets voor hen te doen. Daarnaast heb ik ook een link met honden. Ik ben gepassioneerd door labradors. Ik heb er altijd gehad en zelfs gekweekt.”

"Wij hadden geen kinderen dus ik heb geen rechtstreekse erfgenamen. Aangezien ik al jaren verbonden ben met het BCG, vond ik dat het nu tijd was om echt iets voor hen te doen."

Hoe voel je je na het nemen van de beslissing?

“Ik kan het mensen alleen maar aanraden om een beslissing te maken over hun testament. Ik heb het na de dood van mijn man ook even laten liggen, maar het geeft toch gemoedsrust om te weten wat er precies zal gebeuren met je nalatenschap als je er niet meer bent. Bovendien heb ik veel vertrouwen in het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Het is een kleine organisatie die zeer lokaal werkt. Ik ken de organisatie al lang en ik weet dat ze goed werk leveren. Dat geeft veel vertrouwen.

Ben je nog steeds verbonden met de organisatie?

Mijn hele kelder ligt vol dopjes en als er een verkoopactie georganiseerd wordt, spoor ik iedereen in mijn netwerk aan om iets te kopen. Ook heb ik me kandidaat gesteld om pleeggezin te worden van een moederhond of een hond die op pensioen gaat. Momenteel wacht ik daar nog even op tot de volgende hond beschikbaar is. Maar wat kijk ik ernaar uit!

Brochure nalatenschap

Wil u meer weten over nalaten aan onze organisatie of schenkingen aan het 0% tarief. 

Download dan hier onze nieuwe brochure over nalaten aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden

Neem contact op over nalaten

Heeft u specifieke vragen over nalaten aan onze organisatie? Wenst u advies of wil u graag kennis maken met onze organisatie. 

Contacteer Alexandra Jans, onze verantwoordelijke nalatenschappen en fondsenwerving. 

Ze maakt vrijblijvend tijd voor u, bij ons op het centrum of bij u thuis.
Al uw vragen worden vertrouwelijk behandeld

nalaten@geleidehond.be
012 23 43 19

Recente berichten

“De aanwezigheid, liefde en vriendschap die je van een geleidehond krijgt is immens.”

Er is sinds kort weer een nieuw team aan de slag. Kathleen, die zich tot voor kort nog liet bijstaan door zwarte labradoodle Bootsie, gaat nu met de blonde labrador Jazz op pad. Inmiddels is het paar al goed op elkaar afgesteld en mag Bootsie genieten van haar welverdiende pensioen. We interviewden Kathleen over hoe het nu met hun gaat.

lees meer

“Eigenlijk begeleid ik geen pups, maar pleeggezinnen.”

In februari 2022 kreeg het BCG er een nieuwe collega bij. Tatjana werd één van onze puppyinstructeurs en neemt de pleeggezinnen in regio Antwerpen onder haar hoede. Wat ze eigenlijk doet als puppyinstructeur? Dat legt ze graag uit.

lees meer

“Het moet een merkwaardig zicht zijn: een witte stok in mijn rechterhand en dan twee honden aan de leiband in mijn linkerhand.”

Jarenlang vormde Patricia een team met golden retriever Diaz, die begin januari met pensioen mocht gaan. Toen kwam Patricia’s nieuwe geleidehond Jambo in haar leven. We vroegen haar hoe het nu met hen gaat.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.