Wonka, blindengeleidehond in wording!

BCG-pup Wonka woont in Beerse. Baasjes van dienst zijn Eric en Mira. Als echte hondenliefhebbers gaven zij zich op om pleegouders te worden van een blindengeleidehond in wording.

Het Beers Magàzien ging hen inteviewen. 

Jullie kozen ervoor om pleeggezin te worden voor een blindengeleidepup. Vanwaar die keuze?

Mira wilde al langer als vrijwilliger een steentje bijdragen. Op een dag kwamen we toevallig terecht op de website van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG). Er bleek een grote nood te zijn aan nieuwe pleeggezinnen. We schreven ons in voor een infomoment waar we uitgebreide info kregen over de honden, het doel en wat er verwacht wordt van een pleeggezin. Thuis dachten we er nog even over na, maar de volgende dag stelden we ons al meteen kandidaat.

Wanneer kwam Wonka in jullie leven?

Een maand nadat we ons hadden opgegeven, kwam een BCG-trainer langs om te kijken of wij, onze woning en onze honden geschikt waren. Een paar weken later kregen we goed nieuws: we mochten pleeggezin zijn. Toen was het wachten op een nestje pups. Op 26 oktober 2019 werd een nestje van 6 teefjes geboren. De pups werden 8 weken verzorgd en getest door het BCG. Daarna kreeg elk pleeggezin de pup die het beste paste bij het gezin.

Wie is de pup die momenteel bij jullie verblijft?

Ze is een blonde Labrador en we hebben haar Wonka genaamd. De namen van al haar zusjes beginnen met de letter W. Zusje Whoops verblijft in Rijkevorsel. In Vosselaar woont ook een BCG-pup, maar uit een ander nest. Wonka is geen dom blondje. Ze is superslim, speels en leergierig. Soms is ze koppig en ze heeft altijd honger. Ze maakt meestal gekke bokkensprongen als ze ziet dat ze haar hondenbrokken gaat krijgen. Ze kan ook heel grappig kijken. Ze geniet echt van ons gezelschap en dat van onze twee eigen honden.

Hoe ziet het traject van zo'n hond eruit?

Een eerste en belangrijke stap is het opvoeden en socialiseren van de pup door het pleeggezin. Wanneer de pup 15 maanden is, begint de tweede fase: de opleiding door professionele hondentrainers van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Voor de hond aan die fase begint, wordt een uitgebreide medische en gedragsmatige screening gedaan. Het resultaat daarvan bepaalt of de hond mag starten aan de opleiding, die zo'n 6 maanden duurt. Na de opleiding volgt een eindevaluatie en wordt gekeken welke hond het best past bij het karakter en de leefsituatie van de eindgebruiker. Wanneer beslist is voor wie de hond zal werken, volgt de toekomstige baas samen met de hond nog een specifieke opleiding. Hond en baasje worden nadien regelmatig opgevolgd. Zo zijn er jaarlijkse ontmoetingen en wordt er indien nodig vaker afgesproken.

Jullie moeten van haar een supersociale hond maken. Hoe doen jullie dat?

We moeten met haar de wereld ontdekken. Omdat ze een officiële blindengeleidehond wordt, mag ze overal binnen met haar speciaal blauw jasje. We nemen haar dus overal mee naartoe: naar de winkel, de apotheker, de bioscoop, ... . Ze leert reizen met de auto en met het openbaar vervoer, maakt kennis met liften en trappen, en leert wandelen door weer en wind. We leren Wonka ook om niet bang te zijn van voertuigen en harde geluiden. Denk maar aan fanfares, sirenes of vuurwerk. Daarnaast leert Wonka nu al dat ze stoepranden moet aangeven en dat ze niet overal door mag gaan. Eigenlijk moet ze zich als een mens van 2 meter groot en 1 meter breed wanen. Ze leert om je rond obstakels heen te leiden en de opstap bij het openbaar vervoer aan te geven. Ook het zoeken naar en het aangeven van een oversteekplaats of een zitplaats in de trein of bus zal ze leren. Ze zal ook nog wennen aan drukte van bijvoorbeeld spelende kinderen of op een kermis. Ook met andere dieren moet ze kennismaken. Zo groeit ze uit tot een sociale, stabiele en gehoorzame geleidehond.


Kunnen jullie op een goede begeleiding rekenen van het BCG?

De begeleiding kan niet beter. We kunnen altijd terecht bij onze verantwoordelijke trainer. Ook met de dierenarts of een trainer van het BCG kunnen we steeds bellen. We vullen dagelijks een dagboek aan, dat ook door de trainer wordt gelezen. Daarnaast is er maandelijks een puppydag waar de W-pups elkaar nog eens zien en samen trainen. Die werden wel geannuleerd omwille van het coronavirus. We kregen ook een soort handleiding over het opvoeden van een blindengeleidehond. De medische kosten en al het benodigde materiaal, inclusief hondenbrokken, wordt betaald door het BCG. Wijzelf krijgen de liefde van Wonka met alle bijhorende likjes.

Door de coronacrisis is er veel niet mogelijk. Wat zijn de gevolgen voor Wonka's opleiding?

Door het virus zal de socialisatie nu langer duren. Uiteraard moeten ook wij ons houden aan de maatregelen. Zo mogen we Wonka voorlopig niet meenemen naar de winkel of op het openbaar vervoer. Een gepland theaterbezoek is geannuleerd en ook naar Turnhout rijden om het station te bezoeken of wat in de stad te wandelen, zit er ook al even niet meer in. Op termijn zorgt het virus er dus voor dat de opleiding langer duurt dan voorzien. Voorlopig wandelen we veel in de buurt en werken we in de tuin aan gehoorzaamheidsoefeningen.

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten aan het pleegouderschap?

Wat heel leuk is, is dat je met Wonka overal binnen mag. Zo zijn we bijvoorbeeld op bezoek geweest bij de spelers van Theater Stap, waar Wonka heel veel knuffels kreeg. De eerste maanden zijn wel druk. Er is zoveel te leren. Soms is het lastig om mensen te verbieden om Wonka te aaien. Als ze haar blauw jasje aanheeft, is ze aan het werk. Dan mag je haar niet aaien of lokken omdat ze dan afgeleid wordt van het werk.

Het zal ook minder leuk zijn wanneer Wonka ons verlaat na haar 'lager onderwijs', maar we vermoeden dat we dan tevreden kunnen terugblikken op de tijd die ze met ons heeft doorgebracht. Ze zal dan op weg zijn om haar 'universitair diploma' te halen, onder begeleiding van een professionele hondeninstructeur. Als die de vruchten kan plukken van onze toewijding en inzet als pleeggezin, zal dat veel voldoening geven. Bovendien weten we ook waarom we haar een vooropleiding geven: omdat ze iemand goed gaat helpen. Ze zal werken als blindengeleidehond, een heel waardevolle en onbetaalbare hulp voor een blinde of slechtziende persoon. Die persoon zal haar ook ontzettend graag zien en haar de beste zorgen geven. Wonka zal een belangrijke rol spelen in het leven van haar nieuwe baasje. We hopen haar ooit aan het werk te zien. Dat zou heel fijn zijn. Dan kunnen we trots tegen elkaar zeggen: "Daar hebben wij ook een steentje aan bijgedragen."

Waarom zouden andere gezinnen ook pleeggezin moeten worden?

Er is een grote nood aan pleeggezinnen. Het is superleuk en de pup mag overal mee naartoe. Bovendien wordt je sociaal leven enorm verbreed. Je krijg heel vaak leuke reacties van mensen die je tegenkomt. Vergeet ook vooral niet dat je op die manier een blinde of slechtziende persoon aan een blindengeleidehond helpt. Nu is er een enorm tekort en de wachtlijsten zijn lang. Dankzij de hond kan het nieuwe baasje zich makkelijker verplaatsen en krijgt hij er een trouwe vriend bij. En daar heb jij als pleeggezin aan bijgedragen.

Artikel uit het Beers Magàzien - lente / zomer 2020 - magazine gemeente Beerse.

Recente berichten

Directeur Arthur praat over de verbouwingswerken.

De laatste fase van de verbouwing van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden 3.0 is ingeluid door de onvermoeibare inzet van vrijwilligers en de steun van particuliere schenkers, bedrijven en serviceclubs. We spraken met Arthur Vandebosch over de voortgang van dit uitdagende project.

lees meer

Pleeggezin An en Janne: “Wij begonnen tijdens de pandemie en zitten ondertussen al aan ons 3de pupje.”

In 2020 begon het gezin Veughs – de Wilde aan hun avontuur als pleeggezin. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en heeft het gezin, na Elbi en Yello, net hun derde pupje gekregen genaamd Ianco.

lees meer

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.