Quiny is echt mijn heldin

Mijn naam is Kristien, ik ben slechtziend en sinds de zomer van 2017 heb ik mijn eerste geleidehond Quiny, een blonde labrador. Omdat ik enkel een onderscheid kan maken tussen licht en donker, had ik het moeilijk om me zelfstandig te verplaatsen. Als er buiten niet voldoende licht was, had ik het moeilijk om me te oriënteren. Met Quiny is dit probleem van de baan. We voelen elkaar goed aan en zijn ondertussen erg goed op elkaar afgestemd. Ze begeleidt me en zorgt voor me. Ze is echt mijn heldin!

Omdat Quiny mijn eerste geleidehond is, vond ik het altijd heel belangrijk dat het hele gezin hierbij betrokken was. Toch ben alleen ik diegene die haar eten geef en natuurlijk breng ik ook de meeste tijd met haar door. Ze gaat overal mee naartoe. We wandelen iedere dag zo’n 7 à 8 km. Soms gaan we naar de stad, soms iets dichter bij huis. Ik probeer ook elke dag een vrije wandeling in te plannen, zodat ze niet altijd hoeft te werken. En als het regent, nemen we de bus. Zelfs op het station kennen ze ons al. Dan vragen ze altijd of ik weer trappen kom oefenen. Voor Quiny zijn deze extra oefeningen niet echt nodig, maar ik blijf dit regelmatig doen, zodat ze het niet verleert. Ooit vroeg iemand me of ik haar aan het opleiden was. Dit mag dan niet zo zijn, maar we blijven wel van elkaar leren tijdens deze oefeningen en ik leer ook nog vaak nieuwe dingen over mezelf. (lacht)

Tijdens de wandelingen zorgt Quiny ervoor dat dat ik nergens tegenloop of niet struikel over obstakels. Zelfs als er een plas water ligt, leidt ze me eromheen. In de winter let ze goed op voor gladde stukken, maar van het strooizout heeft ze zelf ook last aan haar pootjes. Dan merk ik dat ze een andere weg aan het zoeken is. En als ik me dan afvraag waarom, voel en hoor ik het kraken onder mijn voeten. Als het toch glad is, loopt Quiny met haar lichaam schuin tegen me aan. Dat is haar manier om te zeggen dat het glad is en ik moet oppassen. Wanneer ze merkt dat ik toch mijn evenwicht verlies, gaat ze dwars voor me staan om me overeind te houden. Zo ben ik al een aantal keer bijna gevallen. Gelukkig heeft Quiny me altijd opgevangen.

Artikel " Quiny is echt mijn heldin" - Foto's: Joelz fotografie

Recente berichten

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

“We wilden al lang een hond als huisdier. Dit leek ons, door de professionele begeleiding, de perfecte oefening!”

Het gezin Bejstrup – Boschmans is pleeggezin van puppy Hutch. Samen met haar mama ontfermt de 15-jarige dochter Louise zich voornamelijk over de trainingen. Ze is daarmee een van de jongste pleegouders in onze BCG-familie.

lees meer

“Eén van de mooiste dingen aan mijn job? Ik bouw een band op met de honden in het centrum.”

In dit artikel nemen we een kijkje in de job van Silke. Silke is sinds maart 2022 kennelmedewerker bij het BCG en verzorgt de honden die in het trainingscentrum verblijven. Ze vertelt ons hoe haar werkdag eruit ziet.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.