"Ik hoop echt dat Zack na zijn opleiding iemand zijn ogen zal zijn."

Chris Froyen (64) woont 37 jaar in de Boekstraat. Samen met Werner vormt ze 15 jaar een nieuw samengesteld gezin. Golden Retriever Pinot (5) en Labrador Zack (6 maand) zorgen voor extra gezelligheid in huis.

Geboren en getogen in Runkst

Chris is geboren en getogen in Runkst. Haar grootvader en later haar vader baatten het kruidenierswinkeltje Froyen uit op de Runkstersteenweg. Chris heeft mooie herinneringen aan haar kindertijd, ze had een heel warme thuis. Ze groeide op in de Normandiëstraat waar ook twee tantes woonden. De huizen waren naast elkaar gebouwd en deelden een koer.

Logopediste bij het KIDS

Chris werkte tot aan haar pensioen als logopediste van kleuters met autisme bij KIDS. Nu geniet ze van gezellig samenzijn met Werner, bezoekjes van haar kleinzonen en trainen in de hondenschool met Pinot en Zack.

Pleegouder van Zack, blindengeleidehond

Chris wilde graag een tweede hond, maar twijfelde omwille van haar leeftijd. Een kennis van de hondenschool bracht haar op het idee van pleegouderschap en zo komt het dat ze sinds februari fiere pleegouder is van Zack. Ze vulde hiervoor een vragenlijst in op de website van het BCG, het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw, en nog geen week later kreeg ze een goedkeuring. Het BCG biedt ondersteuning waar nodig en draagt alle kosten van de hond. Zij kiezen ook de naam van de puppy.

“Ik hoop echt dat Zack na zijn opleiding iemand zijn ogen zal zijn. Daarvoor doe ik het allemaal met veel plezier!”

Oefenen in een glazen lift

Eén keer per week komt een trainster van het BCG langs om samen met Chris en Zack op een locatie te trainen. Ze oefenden al in de glazen lift in Quartier Bleu en op de kinderboerderij. Er is ook een online platform, enkel toegankelijk voor pleegouders, met filmpjes waarop je kan zien hoe je een sit (zit) of down (lig) het beste aanleert. In de cursus van het BCG vind je ook veel tips.

Voor een heel goed doel

Chris kan het pleegouderschap aan iedereen aanraden, maar je mag het zeker niet onderschatten. Je doet het voor een goed doel en je haalt er veel voldoening uit, maar je moet er heel wat tijd insteken, zeker als je het goed wil doen. De lijst van geluiden en situaties waaraan Zack moet wennen is een stuk langer dan bij een gewone puppy.

Geen water of ballen

Daarnaast moet Zack bijvoorbeeld leren dat hij niet op andere mensen of dieren mag reageren op straat. Water of ballen zijn uit den boze. Hij mag niet in het water omdat hij dat anders ook zou doen als hij met zijn blinde baas op pad is. Spelen met een bal wakkert dan weer zijn jachtinstinct aan en dat is niet de bedoeling.

Werkvestje uit = gewoon hond zijn

Van zodra zijn werkvestje uit is, mag Zack gewoon hond zijn. Hij speelt na een training heel graag met Pinot, dat is zijn ultieme ontspanningsmoment.

Opleiding van 1,5 jaar

Na 1 jaar keert Zack terug naar het BCG voor een opleiding van 6 maanden tot blindengeleidehond. Daar zal hij bijvoorbeeld leren hoe hij een trapleuning moet aanduiden aan een blinde. Als dat allemaal goed gaat zoekt het BCG een match voor Zack.

Wachtlijst

Er staan op dit moment een 30-tal blinden op de wachtlijst en er is een groot tekort aan pleeggezinnen. Daarnaast raakt slechts 50% van de honden door hun opleiding als blindengeleidehond. Het BCG start binnenkort met een speciaal kweekprogramma om dit percentage omhoog te krijgen. Voor de honden die niet slagen zoekt het BCG een andere oplossing: zij worden reddingshond, assistentiehond van mensen met een handicap of ziekte, rusthuishond, …

1 hond = 83.000 kg dopjes = 25.000 euro

De opleiding van een blindengeleidehond kost gemiddeld 25.000 euro, daarom rekent het BCG op giften en zamelt het centrum plastic dopjes in.

Bron: Runkst Wijkkrant herfst 2022

Recente berichten

“Het moet een merkwaardig zicht zijn: een witte stok in mijn rechterhand en dan twee honden aan de leiband in mijn linkerhand.”

Jarenlang vormde Patricia een team met golden retriever Diaz, die begin januari met pensioen mocht gaan. Toen kwam Patricia’s nieuwe geleidehond Jambo in haar leven. We vroegen haar hoe het nu met hen gaat.

lees meer

Interview met Tomoko, Peter, pleeggezin van BCG-pup Istar

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren leidt blindengeleidehonden op, maar is ook druk op zoek naar pleeggezinnen die puppy’s, honden in opleiding en ouderdieren kunnen opvangen en opvoeden.

lees meer

“Afscheid zal zwaar zijn, maar je weet waarvoor je het doet”

Blindengeleidehond nodig? Dan moet u 4 tot 6 jaar wachten tot u er eentje in huis heeft. Daarom is het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) dringend op zoek naar pleeggezinnen voor hun hondjes. “Dat ik Cita weer moet afgeven, bezorgt me een krop in de keel. Maar je weet waarvoor je het doet.”

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.