Elvis in de bres voor Willy (een interview van Passe-Partout)

De slechtziende Willy Van Thielen kreeg zopas zijn vierde blindengeleidehond. Voortaan gaat hij op stap met de hulp van Elvis, een labradoodle. Een ander soort hond dan zijn vorige helpers. We gingen bij hem langs en ontmoetten er niet alleen zijn nieuwste kameraad.

De hoeveelste blindengeleidehond is Elvis nu voor je?

“Elvis is mijn vierde geleidehond. Het is een labradoodle, een kruising van een labrador met een poedel. Die worden tegenwoordig veel gekweekt als geleidehonden. Ze zijn daar heel geschikt voor. De Australiër Wally Conron is de man die de labradoodle in het leven riep. Conron, een erkende hondenfokker, kruiste voor het eerst een poedel met een labrador in 1989. Het was zijn bedoeling om een hond te creëren die de vachtstructuur heeft van een poedel en de ‘hulpdiensten’ van de labrador retriever. Hij bedacht, niet zo moeilijk, ook de naam labradoodle of labradoedel in het Nederlands. De inspiratie voor deze kruising kreeg hij bij een Hawaiiaans koppel dat Wally Conron eind jaren 1980 vroeg om voor hen een hulphond te fokken die bij hen zou passen. De vrouw van het koppel was slechtziend en had een blindengeleidehond nodig, maar haar echtgenoot was allergisch voor de meeste honden. Hoewel Conron nooit echt fier was op zijn ‘creatie’, worden er nu toch heel veel mensen met een beperking geholpen door een labradoodle. Momenteel worden er voor het opleiden tot blindengeleidehonden ook al koningspoedels en boulabs gebruikt. Een boulab is dan weer een kruising van een labrador met een Berner Sennen.”

Waarom een nieuwe hond en wat gebeurde er met je vorige?

“Elsa, mijn trouwe hond, heeft acht jaar gewerkt om me overal veilig naartoe te brengen. Dat is gelijk ook de maximale werkperiode van een blindengeleidehond. Ze zijn dan immers al tien jaar. Vandaar de nieuweling. Maar Elsa blijft gewoon bij ons thuis, waar ze van haar oude dag kan genieten. Ze heeft acht jaar lang gewerkt en zat eerst een jaar als puppy in een pleeggezin en kreeg daarna één jaar opleiding met harnas in het opleidingscentrum. Dit is ook de weg die Elvis al heeft afgelegd en nog verder zal afleggen. Momenteel ben ik volop op stap met Elvis en hij doet het zeer goed. Maar de komende periode krijg ik nog heel wat hulp van de begeleiders van het opleidingscentrum om naar speciale plaatsen, zoals het station, te gaan. Maar dat komt wel goed, Elvis is zeer leergierig en luistert heel goed.”

Een lange opleiding en een pleeggezin, dan moet de hond toch wel wat kosten?

“Inderdaad. Een geleidehond kost maar liefst 25.000 euro, voor de helft krijg je een tussenkomst. De andere helft wordt betaald door het centrum. Het heeft die mogelijkheid door de opbrengst van de dopjesactie, giften, lezingen in scholen en bedrijven,… Die dopjesactie is zeer belangrijk. Al sinds 2005 verzamelen de vrijwilligers van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden plastic dopjes. Deze ludieke actie, die ooit klein begon, groeide uit tot een voorname bron van inkomsten voor het BCG. De zuivere plastic dopjes en deksels van flessen, bussen en andere verpakkingen worden verzameld, opgehaald, gesorteerd en tenslotte verkocht aan een recyclagebedrijf. Het plastic wordt vermalen, zodat het opnieuw verwerkt kan worden. Ze worden er van de dopjes onder meer duurzame paletten gemaakt. Op deze milieuvriendelijke manier wordt geld ingezameld om de opleiding van de geleidehonden te financieren. Er loopt nog steeds een dopjesactie in Groot-Aarschot. Dat gebeurt zeker al 15 jaar. Gezien het belang ervan roepen mijn collega’s – gebruikers van blindengeleidehonden – en ik op om verder dopjes te sparen en deze te deponeren in de erkende plaatsen. Die kan je herkennen als boxen met het logo van het centrum BCG Tongeren. Maar dit centrum, dat zo veel goeds doet voor slechtzienden en blinden, doet ook een oproep naar pleeggezinnen. Pleeggezinnen zijn van groot belang voor hun werking. Zonder hen kunnen er geen honden opgeleid worden tot geleidehond. Een pleeggezin staat in voor de opvang en basisopvoeding van de honden. Of dat nu voor twee dagen vakantie is, zes maanden avond- en weekendopvang of een periode van 14 maanden tot de pup klaar is om aan zijn opleiding te beginnen. Iedereen kan pleeggezin worden. Wie interesse heeft kan meer informatie vinden op www.puppyzoektpleeggezin.be” Van de gaer

Bron: passe-partout

Recente berichten

“Na 46 jaar dienst, hoor ik na mijn pensioen terug ergens bij en maak ik nieuwe vrienden”

Danny R. is al 2 jaar vrijwilliger bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Na zijn pensioen was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Eerst hielp hij vooral bij de tuinwerken en bij klusjes in het huidige centrum op de Sint-Truidersteenweg. Na de aankoop van het nieuwe gebouw, promoveerde hij tot allround opruim-, afbraak- en opbouwspecialist.

lees meer

Edith voedt een geleidehond op

Een groeiend aantal mensen kan dankzij een geleidehond optimaler deelnemen aan de samenleving. Hoewel het ultieme doel van zo’n geleidehond is om iemand met een visuele handicap te begeleiden, kan hij ook worden ingezet voor andere taken. “Niet alle honden in opleiding voldoen uiteindelijk aan de strenge criteria om een blindengeleidehond te worden”, vertelt Edith Buntinx die sinds juni 2022 samen met haar man Vic labrador Cash opleidt tot geleidehond.

lees meer

"Ja, de hond weer afgeven doet pijn. Maar het geeft ook een goed gevoel."

Mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen een beroep doen op een geleidehond. Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden leiden ze zulke honden op. Dat gebeurt deels via pleeggezinnen. Daar krijgen de honden een basistraining, én ze maken deel uit van het dagelijkse leven binnen het gezin. Ook Sybren Gresnigt uit Nieuwerkerken vangt zulke puppy’s op.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.