Elvis in de bres voor Willy (een interview van Passe-Partout)

De slechtziende Willy Van Thielen kreeg zopas zijn vierde blindengeleidehond. Voortaan gaat hij op stap met de hulp van Elvis, een labradoodle. Een ander soort hond dan zijn vorige helpers. We gingen bij hem langs en ontmoetten er niet alleen zijn nieuwste kameraad.

De hoeveelste blindengeleidehond is Elvis nu voor je?

“Elvis is mijn vierde geleidehond. Het is een labradoodle, een kruising van een labrador met een poedel. Die worden tegenwoordig veel gekweekt als geleidehonden. Ze zijn daar heel geschikt voor. De Australiër Wally Conron is de man die de labradoodle in het leven riep. Conron, een erkende hondenfokker, kruiste voor het eerst een poedel met een labrador in 1989. Het was zijn bedoeling om een hond te creëren die de vachtstructuur heeft van een poedel en de ‘hulpdiensten’ van de labrador retriever. Hij bedacht, niet zo moeilijk, ook de naam labradoodle of labradoedel in het Nederlands. De inspiratie voor deze kruising kreeg hij bij een Hawaiiaans koppel dat Wally Conron eind jaren 1980 vroeg om voor hen een hulphond te fokken die bij hen zou passen. De vrouw van het koppel was slechtziend en had een blindengeleidehond nodig, maar haar echtgenoot was allergisch voor de meeste honden. Hoewel Conron nooit echt fier was op zijn ‘creatie’, worden er nu toch heel veel mensen met een beperking geholpen door een labradoodle. Momenteel worden er voor het opleiden tot blindengeleidehonden ook al koningspoedels en boulabs gebruikt. Een boulab is dan weer een kruising van een labrador met een Berner Sennen.”

Waarom een nieuwe hond en wat gebeurde er met je vorige?

“Elsa, mijn trouwe hond, heeft acht jaar gewerkt om me overal veilig naartoe te brengen. Dat is gelijk ook de maximale werkperiode van een blindengeleidehond. Ze zijn dan immers al tien jaar. Vandaar de nieuweling. Maar Elsa blijft gewoon bij ons thuis, waar ze van haar oude dag kan genieten. Ze heeft acht jaar lang gewerkt en zat eerst een jaar als puppy in een pleeggezin en kreeg daarna één jaar opleiding met harnas in het opleidingscentrum. Dit is ook de weg die Elvis al heeft afgelegd en nog verder zal afleggen. Momenteel ben ik volop op stap met Elvis en hij doet het zeer goed. Maar de komende periode krijg ik nog heel wat hulp van de begeleiders van het opleidingscentrum om naar speciale plaatsen, zoals het station, te gaan. Maar dat komt wel goed, Elvis is zeer leergierig en luistert heel goed.”

Een lange opleiding en een pleeggezin, dan moet de hond toch wel wat kosten?

“Inderdaad. Een geleidehond kost maar liefst 25.000 euro, voor de helft krijg je een tussenkomst. De andere helft wordt betaald door het centrum. Het heeft die mogelijkheid door de opbrengst van de dopjesactie, giften, lezingen in scholen en bedrijven,… Die dopjesactie is zeer belangrijk. Al sinds 2005 verzamelen de vrijwilligers van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden plastic dopjes. Deze ludieke actie, die ooit klein begon, groeide uit tot een voorname bron van inkomsten voor het BCG. De zuivere plastic dopjes en deksels van flessen, bussen en andere verpakkingen worden verzameld, opgehaald, gesorteerd en tenslotte verkocht aan een recyclagebedrijf. Het plastic wordt vermalen, zodat het opnieuw verwerkt kan worden. Ze worden er van de dopjes onder meer duurzame paletten gemaakt. Op deze milieuvriendelijke manier wordt geld ingezameld om de opleiding van de geleidehonden te financieren. Er loopt nog steeds een dopjesactie in Groot-Aarschot. Dat gebeurt zeker al 15 jaar. Gezien het belang ervan roepen mijn collega’s – gebruikers van blindengeleidehonden – en ik op om verder dopjes te sparen en deze te deponeren in de erkende plaatsen. Die kan je herkennen als boxen met het logo van het centrum BCG Tongeren. Maar dit centrum, dat zo veel goeds doet voor slechtzienden en blinden, doet ook een oproep naar pleeggezinnen. Pleeggezinnen zijn van groot belang voor hun werking. Zonder hen kunnen er geen honden opgeleid worden tot geleidehond. Een pleeggezin staat in voor de opvang en basisopvoeding van de honden. Of dat nu voor twee dagen vakantie is, zes maanden avond- en weekendopvang of een periode van 14 maanden tot de pup klaar is om aan zijn opleiding te beginnen. Iedereen kan pleeggezin worden. Wie interesse heeft kan meer informatie vinden op www.puppyzoektpleeggezin.be” Van de gaer

Bron: passe-partout

Recente berichten

“We wilden al lang een hond als huisdier. Dit leek ons, door de professionele begeleiding, de perfecte oefening!”

Het gezin Bejstrup – Boschmans is pleeggezin van puppy Hutch. Samen met haar mama ontfermt de 15-jarige dochter Louise zich voornamelijk over de trainingen. Ze is daarmee een van de jongste pleegouders in onze BCG-familie.

lees meer

“Eén van de mooiste dingen aan mijn job? Ik bouw een band op met de honden in het centrum.”

In dit artikel nemen we een kijkje in de job van Silke. Silke is sinds maart 2022 kennelmedewerker bij het BCG en verzorgt de honden die in het trainingscentrum verblijven. Ze vertelt ons hoe haar werkdag eruit ziet.

lees meer

Drie keer class, drie nieuwe teams

Afgelopen september werd het opeens wat drukker in het trainingscentrum. We mochten namelijk Emmy, Antoon en Kristien ontvangen, drie geleidehondgebruikers die in class gingen met hun nieuwe geleidehond. Tijdens de class leerden de nieuwe teams samenwerken en verbleven ze even bij ons op het centrum. We stellen hen dan ook graag aan jullie voor.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.