Een goed opgeleide assistentiehond is goud waard

In het magazine St*rk van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) stond een oproep om te kiezen voor een erkende assistentiehondenschool.

Wij herhalen deze oproep graag even omdat wij het ook ontzettend belangrijk vinden dat mensen goed geïnformeerd zijn over de voordelen die je hebt als je kiest voor een erkende school. 

Heb je een assistentiehond nodig? Kies dan voor een hond die is opgeleid door een erkende assistentiehondenschool. Alleen dan heb je zeker een goed opgeleide hond, kan je tussenkomst aanvragen bij het VAPH en heeft de hond toegang tot publieke plaatsen.

Een goed opgeleide assistentiehond maakt je leven een stuk comfortabeler. Maar waar vind je zo'n hond? En welke hondenscholen bieden kwaliteit en een goede begeleiding? De Cel Machtiging Assistentiehondenscholen (Celma) helpt je op weg. De website www.celma.be geeft een overzicht van de erkende assistentiehondenscholen. "Celma geeft alleen een erkenning aan hondenscholen die voldoen aan alle vereisten van de Vlaamse overheid." zegt Mark Van Gelder. Hij is dagelijks bestuurder van assistentiehondenschool Canisha in Wetteren en voorzitter van de Belgian Assistance Dog Federation (BADF).

"Honden van een erkende school krijgen een attest, waarmee ze op publieke plaatsen binnen mogen. Bovendien komen alleen geattesteerde honden in aanmerking voor een tussenkomst van het VAPH. De Vlaamse overheid is terecht streng. De honden moeten uiteraard gezond, ontwormd en gevaccineerd zijn. Verder is ook de manier van trainen en opleiden belangrijk. Maar ook transparantie over de prijs, de begeleiding die je krijgt en een duidelijk contract zijn voorwaarden voor erkenning."

HONDEN IN BRUIKLEEN

Zijn er dan veel cowboys?

"Helaas wel", zegt Van Gelder. "Er valt geld mee te verdienen. Een volledig opgeleide hond kost al snel 25.000 euro. Hondenscholen die lid zijn van de BADF rekenen de eindgebruiker echter geen cent aan. Wij zorgen zelf voor fondsenwerving en geven de hond gratis 'in bruikleen' aan iemand met een handicap. Komt het VAPH financieel tussen, dan investeren wij dat bedrag in de opleiding van een nieuwe hond. Scholen die het minder goed voor hebben, rekenen de eindgebruiker helaas wel de volle prijs aan. Bovendien kan je voor honden van een niet-erkende school geen beroep doen op een tussenkomst van het VAPH en heb je volgens het Vlaams decreet geen recht op toegang. Maar het ergste is dat die honden vaak niet goed opgeleid zijn. Er zijn gevallen bekend van assistentiehonden van zes weken oud. Terwijl een opleiding in een erkende hondenschool twee en een half jaar duurt. Dat zegt genoeg toch?" "Met een korte opleiding lukt het niet. Je moet het tempo van de hond respecteren. Sommige honden doen er twintig maanden over, andere achtentwintig. In die tijd leren we de honden de verschillende taken die hij moet kennen."

GASTGEZINNEN

De vraag naar assistentiehonden is groot.

"Op dit moment bedraagt de wachttijd drie tot vier jaar. Corona heeft er geen goed aan gedaan. Veel gezinnen wilden tijdens de lockdown plots een pup. Dat dreef de prijs de hoogte in. Bovendien hebben we voor elke assistentiehond een gastgezin nodig. Dat vergt een engagement van ongeveer achttien maanden. Het gastgezin moet voldoende tijd en aandacht geven aan de hond. Elke dag moeten, drie tot vier keer, gedurende tien minuten, commando's aangeleerde worden. De hond moet worden gesocialiseerd: hij moet meegenomen worden naar drukke plaatsen, naar stations, naar kinderboerderijen of cafés, zodat hij aan al die situaties went. Wie de hele dag uit werken gaat, komt niet in aanmerking. Je kan de hond immers geen acht of negen uur alleen laten als hij nog niet zindelijk is."

"Af en toe gebeurt het dat een gastgezin alsnog afhaakt. Dat is niet prettig natuurlijk. Zulke situatie proberen we te vermijden." verteld Van Gelder. "We houden met de school dan ook voortdurend contact met het gastgezin. Het is best wel intensief." 

Mark Van Gelder heeft maar één boodschap voor de mensen die een assistentiehond willen: "Weet met welke hondenschool je in zee gaat. Zorg dat je niet teleurgesteld wordt, ook financieel. Een hondenschool die erkend is door Celma en is aangesloten bij de BADF garandeert je een levenslange opvolging van de hond. Hondenschool Canish bijvoorbeeld is zeven dagen op zeven, dag en nacht, bereikbaar."

ASSISTENTIEHONDEN MET TUSSENKOMST VAPH

Het VAPH geeft een tegemoetkoming voor verschillende soorten assistentiehonden.

  • Een blindengeleidehond is een hond die getraind is om personen met een visuele handicap veilig door het verkeer en langs obstakels te leiden.
  • Een hulphond is getraind om personen met een motorische handicap te helpen bij allerlei handelingen.
  • Een hoorhond is getraind om te reageren op geluiden. Door lichamelijk contact zal een hoorhond signaleren wanneer er een geluid is en waar het vandaan komt. Hij kan dat zowel binnenshuis (thuis of in een ander gebouw) als onderweg. Een hoorhond kan ook signaleren wanneer er iets gevallen is en berichten overbrengen. Een hoorhond wordt ook signaalhond genoemd.

Andere assistentiehonden staan niet op de refertelijst voor tussenkomst van het VAPH. Toch kan je ook hiervoor een aanvraag doen. De bijzondere bijstandscommissie beslist dan over je aanvraag.

Ben je enkel als persoon met een handicap bij het VAPH en wil de een aanvraag doen voor een tegemoetkoming voor een assistentiehond? Je vindt alle informatie op de website www.vaph.be/hulpmiddelen/algemeen.

Recente berichten

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

“We wilden al lang een hond als huisdier. Dit leek ons, door de professionele begeleiding, de perfecte oefening!”

Het gezin Bejstrup – Boschmans is pleeggezin van puppy Hutch. Samen met haar mama ontfermt de 15-jarige dochter Louise zich voornamelijk over de trainingen. Ze is daarmee een van de jongste pleegouders in onze BCG-familie.

lees meer

“Eén van de mooiste dingen aan mijn job? Ik bouw een band op met de honden in het centrum.”

In dit artikel nemen we een kijkje in de job van Silke. Silke is sinds maart 2022 kennelmedewerker bij het BCG en verzorgt de honden die in het trainingscentrum verblijven. Ze vertelt ons hoe haar werkdag eruit ziet.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.