Mijn fiscaal attest

Vanaf 40 euro per jaar zijn giften aan het BCG fiscaal aftrekbaar. Om hiervan te kunnen genieten, ontvang je een fiscaal attest in het eerste kwartaal van het jaar, volgend op jouw gift. Bij het indienen van de personenbelasting, kan je aanspraak maken op een voordeel van 45% van het geschonken bedrag. Een gift van 100 euro geeft dus recht op een voordeel van 45 euro en kost je dus zelf in feite maar 55 euro. 

Waar moet een gift aan voldoen om fiscaal aftrekbaar te zijn?

• De gift moet minstens 40 euro bedragen, per kalenderjaar en per vereniging (deze kan samengesteld zijn uit verschillende stortingen van dezelfde schenker).

• De gift moet gedaan zijn aan een erkende instelling.

• De instelling moet een kwijtschrift uitreiken voor de giften die zij ontvangt. Deze attesten worden in het eerste kwartaal van het jaar volgend op de gift verzonden.

• De gift moet in geld gedaan zijn, en van u alleen komen (dus niet de opbrengst van een collectieve geldinzameling of actie).

• De gift gebeurt zonder tegenprestatie (deze mag niet geheel of zelfs gedeeltelijk de levering van een goed of de prestatie van een dienst vergoeden).

• Wie een gift boven de 40 euro doet via Payconiq, kan best zijn gegevens voor het fiscaal attest bezorgen aan het BCG via mail: bcg@geleidehond.be omdat we via Payconiq niet altijd de juiste gegevens ontvangen. 

Wie ontvangt het attest? 

Fiscale attesten moeten opgemaakt worden op de naam en het adres van de persoon of het bedrijf dat de gift deed. 

Giften afkomstig van een bedrijfsrekening worden verwerkt op basis van de bedrijfsnaam en de adresgegevens die we via de bank ontvangen. 

Giften van een gezamenlijke rekening van een gezin, worden toegewezen aan één van de gezinsleden. Wil u in de toekomst zeker zijn dat we uw gift aan de juiste persoon toewijzen, geef ons dan zeker een seintje. 

Tax-On-Web

Na het opmaken van de attesten, bezorgen wij de lijst van schenkers aan de fiscale administratie. Als ze op basis van deze lijst de schenker met 100% zekerheid kunnen identificeren, zal de gift in de vereenvoudigde aangifte op Tax-On-Web verschijnen. Het identificeren van schenkers gebeurt aan de hand van het rijksregisternummer. 

Via onderstaand formulier kan u uw gegevens voor uw attest doorgeven. Uw rijksregisternummer wordt in onze systemen onzichtbaar gemaakt, veilig opgeslagen en uiteraard enkel gebruikt voor de hier beschreven doelstelling; het opmaken van de fiscale attesten. 

Ook interessant voor jou

Recente berichten

“Na 46 jaar dienst, hoor ik na mijn pensioen terug ergens bij en maak ik nieuwe vrienden”

Danny R. is al 2 jaar vrijwilliger bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Na zijn pensioen was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Eerst hielp hij vooral bij de tuinwerken en bij klusjes in het huidige centrum op de Sint-Truidersteenweg. Na de aankoop van het nieuwe gebouw, promoveerde hij tot allround opruim-, afbraak- en opbouwspecialist.

lees meer

Edith voedt een geleidehond op

Een groeiend aantal mensen kan dankzij een geleidehond optimaler deelnemen aan de samenleving. Hoewel het ultieme doel van zo’n geleidehond is om iemand met een visuele handicap te begeleiden, kan hij ook worden ingezet voor andere taken. “Niet alle honden in opleiding voldoen uiteindelijk aan de strenge criteria om een blindengeleidehond te worden”, vertelt Edith Buntinx die sinds juni 2022 samen met haar man Vic labrador Cash opleidt tot geleidehond.

lees meer

"Ja, de hond weer afgeven doet pijn. Maar het geeft ook een goed gevoel."

Mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen een beroep doen op een geleidehond. Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden leiden ze zulke honden op. Dat gebeurt deels via pleeggezinnen. Daar krijgen de honden een basistraining, én ze maken deel uit van het dagelijkse leven binnen het gezin. Ook Sybren Gresnigt uit Nieuwerkerken vangt zulke puppy’s op.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.