Mijn fiscaal attest

Vanaf 40 euro per jaar zijn giften aan het BCG fiscaal aftrekbaar. Om hiervan te kunnen genieten, ontvang je een fiscaal attest in het eerste kwartaal van het jaar, volgend op jouw gift. Bij het indienen van de personenbelasting, kan je aanspraak maken op een voordeel van 45% van het geschonken bedrag. Een gift van 100 euro geeft dus recht op een voordeel van 45 euro en kost je dus zelf in feite maar 55 euro. 

* In 2020 werd het belastingvoordeel verhoogd van 45% naar 60%. Dit uitzonderlijk fiscaal voordeel geldt enkel voor giften gedaan in 2020. 

Waar moet een gift aan voldoen om fiscaal aftrekbaar te zijn?

• De gift moet minstens 40 euro bedragen, per kalenderjaar en per vereniging (deze kan samengesteld zijn uit verschillende stortingen van dezelfde schenker).

• De gift moet gedaan zijn aan een erkende instelling.

• De instelling moet een kwijtschrift uitreiken voor de giften die zij ontvangt. Deze attesten worden in het eerste kwartaal van het jaar volgend op de gift verzonden.

• De gift moet in geld gedaan zijn, en van u alleen komen (dus niet de opbrengst van een collectieve geldinzameling of actie).

• De gift gebeurt zonder tegenprestatie (deze mag niet geheel of zelfs gedeeltelijk de levering van een goed of de prestatie van een dienst vergoeden).

• Wie een gift boven de 40 euro doet via Payconiq, moet zijn gegevens voor het fiscaal attest bezorgen aan het BCG via mail: bcg@geleidehond.be

Wie ontvangt het attest

Fiscale attesten moeten opgemaakt worden op de naam en het adres van de persoon die de gift deed. Enkel individuen kunnen een attest ontvangen. Giften afkomstig van een gezamenlijke rekening van een gezin, worden dus toegewezen aan één van de gezinsleden. Wil u in de toekomst zeker zijn dat we uw gift aan de juiste persoon toewijzen, geef ons dan zeker een seintje. 

Tax-On-Web

Na het opmaken van de attesten, bezorgen wij de lijst van schenkers aan de fiscale administratie. Als ze op basis van deze lijst de schenker met 100% zekerheid kunnen identificeren, zal de gift in de vereenvoudigde aangifte op Tax-On-Web verschijnen. Het identificeren van schenkers gebeurt aan de hand van het rijksregisternummer. 

Via onderstaand formulier kan u uw gegevens voor uw attest doorgeven. Uw rijksregisternummer wordt in onze systemen onzichtbaar gemaakt, veilig opgeslagen en uiteraard enkel gebruikt voor de hier beschreven doelstelling; het opmaken van de fiscale attesten. 

Ook interessant voor jou

Recente berichten

“Zelda heeft ervoor gezorgd dat die donkere buitenwereld toch een fijne plek werd”

Ruben Wensing is 41 jaar en leeft met een visuele beperking. Toen hij drie jaar was, merkte zijn moeder dat hij niet goed zag. Eerst kon een gewone bril het probleem verhelpen. Maar toen hij 35 werd werd, moest hij toch overschakelen naar een witte stok. Vorig jaar kreeg hij zijn eerste geleidehond Zelda.

lees meer

Geluk zit in een klein hondje

Met een heel groot hart voor honden en hun baasjes voedt Ruth Wielockx blindengeleidepuppy's op.

lees meer

Medelijden is niet nodig

Op haar achtste kreeg Miranda (45) het verschrikkelijke vonnis: haar zicht zou blijven afnemen tot ze helemaal niets meer zou kunnen zien. Het licht in haar ogen doofde voorgoed, maar haar levenslust werd sindsdien alleen maar groter.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.