“Na 46 jaar dienst, hoor ik na mijn pensioen terug ergens bij en maak ik nieuwe vrienden”

Danny R. is al 2 jaar vrijwilliger bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Na zijn pensioen was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Eerst hielp hij vooral bij de tuinwerken en bij klusjes in het huidige centrum op de Sint-Truidersteenweg. Na de aankoop van het nieuwe gebouw, promoveerde hij tot allround opruim-, afbraak- en opbouwspecialist.

Hoe kwam je als vrijwilliger terecht bij het BCG?

Vrienden van mij hadden mij aangeraden om eens op gesprek te gaan bij het BCG voor vrijwilligerswerk na mijn pensioen. Ondertussen zijn we 2 jaar verder. Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is een mooi en nobel doel. Ik vind het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij; we hebben namelijk toch ook zoveel gekregen.

Het centrum kocht een nieuw gebouw. Wat dacht je toen je het de eerste keer bezocht?

Ik dacht eerst: oh jee, zo groot en zoveel werk! We zijn er meteen ingevlogen en hebben ondertussen al veel werk verzet. Samen met een team van 4 vrijwilligers zijn we iedere dinsdag en donderdag, als we kunnen, aan het werk. Het is een hechte groep geworden. Er wordt veel gelachen en gebabbeld. Na 46 jaar dienst, hoor ik na mijn pensioen terug ergens bij en maak ik nieuwe vrienden. Dat vind ik heel belangrijk.

Je staat dan ook echt aan de wieg van BCG 3.0

Ja en dat geeft veel voldoening. Het zijn afbraakwerken, echt moeilijk is het dus niet, maar je ziet wel meteen resultaat. Zo hebben we al muurtjes afgebroken, ruimtes opgeruimd, materiaal gedemonteerd, ... Het leukste vond ik de opbouw voor Open Bedrijvendag. Toen installeerden we een donkere kamer. Het was echt plezierig om te zien hoe de bezoekers het ervaarden en ervan leerden.

Hoe komt het dat je zo’n handige Harry bent?

Ik heb in mijn leven van alles gedaan. Van garagist tot de bouw. Van werken in de fabriek tot chef-kok. Ik werkte zelfs een tijdje in een frituur. Daarnaast bouwde ik ook mijn eigen huis samen met mijn vader en schoonvader. Na een hele carrière weet ik misschien niet veel van één ding, maar van veel dingen weet ik wel iets. En er is één ding dat mij echt typeert: thuis stilzitten is echt niets voor mij.

Je wilde hier graag nog een oproep doen?

Ik zou graag aan iedereen die zich geroepen voelt tot vrijwilligerswerk aanraden om contact op te nemen met het BCG. De koffie is vers en er is altijd wel taart of iets lekkers voor tijdens de pauzes. Je leert nieuwe mensen kennen en we zijn als groep echte vrienden onder elkaar die plezier maken. Bovendien is er echt nog werk genoeg (lacht). En in tegenstelling tot op je werk, krijg je iedere keer bij het naar huis gaan een welgemeende bedanking. Kom dus snel ons team vervoegen!

Recente berichten

“De aanwezigheid, liefde en vriendschap die je van een geleidehond krijgt is immens.”

Er is sinds kort weer een nieuw team aan de slag. Kathleen, die zich tot voor kort nog liet bijstaan door zwarte labradoodle Bootsie, gaat nu met de blonde labrador Jazz op pad. Inmiddels is het paar al goed op elkaar afgesteld en mag Bootsie genieten van haar welverdiende pensioen. We interviewden Kathleen over hoe het nu met hun gaat.

lees meer

“Eigenlijk begeleid ik geen pups, maar pleeggezinnen.”

In februari 2022 kreeg het BCG er een nieuwe collega bij. Tatjana werd één van onze puppyinstructeurs en neemt de pleeggezinnen in regio Antwerpen onder haar hoede. Wat ze eigenlijk doet als puppyinstructeur? Dat legt ze graag uit.

lees meer

“Het moet een merkwaardig zicht zijn: een witte stok in mijn rechterhand en dan twee honden aan de leiband in mijn linkerhand.”

Jarenlang vormde Patricia een team met golden retriever Diaz, die begin januari met pensioen mocht gaan. Toen kwam Patricia’s nieuwe geleidehond Jambo in haar leven. We vroegen haar hoe het nu met hen gaat.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.