Muurschildering viert 30ste verjaardag Belgisch Centrum voor Geleidehonden

Onder de toegangspoort van het natuurgebied De Kevie pronkt voortaan een muurschildering van de hand van de Brits-Australische kunstenaar James Cochran, alias Jimmy C. De creatie, die maar liefst 18 meter lang en 4 meter breed is, kwam er naar aanleiding van de dertigste verjaardag van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) in Tongeren.

“Dertig jaar geleden heeft de Limburgse Adeline Valkenborg het Belgisch Centrum voor Geleidehonden opgestart”, vertelt algemeen directeur Arthur Vandebosch. “Om dat te vieren, hadden we dit jaar grootse activiteiten gepland, maar die vallen door corona in het water. We gingen daarom op zoek naar een creatief alternatief, iets blijvends. Eén van onze vrijwilligers kwam op het idee om een muurschildering te maken. Aangezien ze zelf gids is in Londen, stond ze al in contact met de streetartist Jimmy C. En zo is de bal eigenlijk aan het rollen gegaan.”

Bruggenbouwer

Enkel de geschikte locatie moest nog gevonden worden. “Stad Tongeren stelde zelf de spoorbrug in natuurgebied De Kevie voor. Dat leek ons meteen een interessante plek. Zo is er een hondenuitlaatweide, dus dat zit goed. Ook is de locatie best wel metaforisch, want Adeline was altijd een bruggenbouwer. Zij opende als eerste een Centrum voor Geleidehonden in ons land, en hielp zo tal van blinde mensen verder.”

“Maar er is ook veel passage onder de brug.” En daarvan wil het BCG gebruikmaken. “We gaan er nog een bordje plaatsen om duidelijk te maken dat Adeline is afgebeeld op de muur, en om uit te leggen wie ze precies was. We zullen het plakkaat ook voorzien van een QR-code, die leidt naar onze website. Zo hopen we nogmaals aan te kaarten dat we steeds op zoek zijn naar gastgezinnen voor onze puppy’s en moederhonden.”

Artikel Emily Nees
Origineel Artikel: https://www.hln.be/tongeren/mu...
Adeline Valkenborg 

Fondatrice du Centre Belge pour Chiens-Guides (CBCG) à Tongres 


Adeline Valkenborg est née en 1959. À l’âge de 14 ans, elle devint soudainement totalement aveugle. Malgré sa déficience visuelle, elle saisit toutes les opportunités. Elle décrocha son diplôme et bâtit ensuite une carrière remarquable dans diverses organisations, comme professionnelle et comme volontaire. 

Au milieu des années 80, Adeline s’est mise à la recherche d’un chien-guide approprié. Elle habitait Hasselt et prenait le train chaque jour pour se rendre à son travail à Bruxelles. Afin de faciliter ce voyage quotidien, elle aurait voulu bénéficier de l’aide d’un chien-guide, mais Adeline ne trouva à l’époque pas de chien-guide en Belgique qui réponde à ses besoins de mobilité. Par le biais de l’organisation anglaise ‘Guide Dogs for the Blind Association’, Adeline s’est retrouvée en possession de son premier chien-guide, Snowy. Ce Labrador blanc l’accompagnerait partout chaque jour. Adeline était tellement satisfaite du système de formation anglais qu’avec quelques amis elle fonda, le 15 marc 1990, le Centre Belge pour Chiens-Guides afin de former en Belgique aussi des chiens-guides selon ce système pour ensuite les fournir gratuitement à des personnes aveugles et malvoyantes. 

L’optimisme et la persévérance d’Adeline dans son souci d’aider les personnes traversant la même épreuve qu’elle lui ont permis à chaque fois à nouveau de surmonter tous ses problèmes. Le 16 juin 2016, Adeline est décédée à l’âge de 56 ans des suites d’une maladie. Le centre de formation du Centre Belge pour Chiens-Guides, situé au 309 de la Sint-Truidersteenweg à Tongres, porte désormais son nom. 

Recente berichten

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

“We wilden al lang een hond als huisdier. Dit leek ons, door de professionele begeleiding, de perfecte oefening!”

Het gezin Bejstrup – Boschmans is pleeggezin van puppy Hutch. Samen met haar mama ontfermt de 15-jarige dochter Louise zich voornamelijk over de trainingen. Ze is daarmee een van de jongste pleegouders in onze BCG-familie.

lees meer

“Eén van de mooiste dingen aan mijn job? Ik bouw een band op met de honden in het centrum.”

In dit artikel nemen we een kijkje in de job van Silke. Silke is sinds maart 2022 kennelmedewerker bij het BCG en verzorgt de honden die in het trainingscentrum verblijven. Ze vertelt ons hoe haar werkdag eruit ziet.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.