Mawi de blindengeleidehond in gemeentelijke basisschool ’t kompas

Mawi is een blindengeleidehond in opleiding bij juf Katrijn Bruyninckx. Zij brengt hem meerdere keren per week mee naar de klas van gemeentelijke basisschool ‘t Kompas.

(Een artikel door het gemeentelijk informatieblad van Duffel)


Sinds wanneer is Mawi in jullie school?

“Mawi, onze kleine labrador, komt sinds begin 2023 twee keer per week een halve dag mee naar school. Ze is de klashond van het derde leerjaar.”

Wat zijn de voordelen voor de kinderen?

“De leerlingen leren om respect te hebben voor dieren en belangrijke afspraken hierrond na te leven. Omdat Mawi zo’n rustig hondje is, overwinnen ze hun eventuele angst voor honden. Het is ongelooflijk mooi om hen te zien groeien in het omgaan met de hond en ze te zien glunderen wanneer ze haar voor het eerst durven aaien. De kinderen krijgen er veel van terug. Mawi voelt wanneer een kind het moeilijk heeft en gaat dan spontaan bij het kind zitten. Het aaien werkt enorm rustgevend en verlaagt stress. Bovendien leren kinderen meer over mensen met een beperking, over blinden en hoe een blindengeleidehond deze personen kan helpen.”

Kan je iets meer vertellen over het BCG?

“Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw (BCG) leidt sinds 1990 blindengeleidehonden op voor personen met een visuele beperking. Dankzij deze honden kunnen blinden of slechtziende personen op een veilige, meer ontspannen en zelfstandige manier actief deelnemen aan de maatschappij.”

Hoe verloopt een opleiding tot blindengeleidehonden?

“Pups worden zorgvuldig uitgekozen. Na acht weken verhuist de pup naar een pleeggezin waar ze basis commando’s leren en gesocialiseerd worden. Na ongeveer een jaar start de hond zijn of haar opleiding in het trainingscentrum. Ze worden getraind om een verlengde te zijn van hun toekomstig baasje. Na deze intensieve training kennen we het karakter van de hond en kunnen we op zoek naar een baasje dat goed bij de hond past.”

Recente berichten

Directeur Arthur praat over de verbouwingswerken.

De laatste fase van de verbouwing van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden 3.0 is ingeluid door de onvermoeibare inzet van vrijwilligers en de steun van particuliere schenkers, bedrijven en serviceclubs. We spraken met Arthur Vandebosch over de voortgang van dit uitdagende project.

lees meer

Pleeggezin An en Janne: “Wij begonnen tijdens de pandemie en zitten ondertussen al aan ons 3de pupje.”

In 2020 begon het gezin Veughs – de Wilde aan hun avontuur als pleeggezin. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en heeft het gezin, na Elbi en Yello, net hun derde pupje gekregen genaamd Ianco.

lees meer

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.