Mawi de blindengeleidehond in gemeentelijke basisschool ’t kompas

Mawi is een blindengeleidehond in opleiding bij juf Katrijn Bruyninckx. Zij brengt hem meerdere keren per week mee naar de klas van gemeentelijke basisschool ‘t Kompas.

(Een artikel door het gemeentelijk informatieblad van Duffel)


Sinds wanneer is Mawi in jullie school?

“Mawi, onze kleine labrador, komt sinds begin 2023 twee keer per week een halve dag mee naar school. Ze is de klashond van het derde leerjaar.”

Wat zijn de voordelen voor de kinderen?

“De leerlingen leren om respect te hebben voor dieren en belangrijke afspraken hierrond na te leven. Omdat Mawi zo’n rustig hondje is, overwinnen ze hun eventuele angst voor honden. Het is ongelooflijk mooi om hen te zien groeien in het omgaan met de hond en ze te zien glunderen wanneer ze haar voor het eerst durven aaien. De kinderen krijgen er veel van terug. Mawi voelt wanneer een kind het moeilijk heeft en gaat dan spontaan bij het kind zitten. Het aaien werkt enorm rustgevend en verlaagt stress. Bovendien leren kinderen meer over mensen met een beperking, over blinden en hoe een blindengeleidehond deze personen kan helpen.”

Kan je iets meer vertellen over het BCG?

“Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw (BCG) leidt sinds 1990 blindengeleidehonden op voor personen met een visuele beperking. Dankzij deze honden kunnen blinden of slechtziende personen op een veilige, meer ontspannen en zelfstandige manier actief deelnemen aan de maatschappij.”

Hoe verloopt een opleiding tot blindengeleidehonden?

“Pups worden zorgvuldig uitgekozen. Na acht weken verhuist de pup naar een pleeggezin waar ze basis commando’s leren en gesocialiseerd worden. Na ongeveer een jaar start de hond zijn of haar opleiding in het trainingscentrum. Ze worden getraind om een verlengde te zijn van hun toekomstig baasje. Na deze intensieve training kennen we het karakter van de hond en kunnen we op zoek naar een baasje dat goed bij de hond past.”

Recente berichten

“We wilden al lang een hond als huisdier. Dit leek ons, door de professionele begeleiding, de perfecte oefening!”

Het gezin Bejstrup – Boschmans is pleeggezin van puppy Hutch. Samen met haar mama ontfermt de 15-jarige dochter Louise zich voornamelijk over de trainingen. Ze is daarmee een van de jongste pleegouders in onze BCG-familie.

lees meer

“Eén van de mooiste dingen aan mijn job? Ik bouw een band op met de honden in het centrum.”

In dit artikel nemen we een kijkje in de job van Silke. Silke is sinds maart 2022 kennelmedewerker bij het BCG en verzorgt de honden die in het trainingscentrum verblijven. Ze vertelt ons hoe haar werkdag eruit ziet.

lees meer

Drie keer class, drie nieuwe teams

Afgelopen september werd het opeens wat drukker in het trainingscentrum. We mochten namelijk Emmy, Antoon en Kristien ontvangen, drie geleidehondgebruikers die in class gingen met hun nieuwe geleidehond. Tijdens de class leerden de nieuwe teams samenwerken en verbleven ze even bij ons op het centrum. We stellen hen dan ook graag aan jullie voor.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.