Audrey over een ontmoetingsmoment over nalaten en schenken: “Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is een leuk centrum waar vriendelijke mensen, toffe honden en een reuze project centraal staan.”

In november organiseerden wij een ontmoetingsmoment over nalaten en schenken bij ons op het centrum in Tongeren. Eén van de enthousiaste deelnemers, Audrey, deelde graag haar ervaring met ons.

Reeds geruime tijd krijg ik de Flash in de bus; een magazine over het kweken en opleiden van blindengeleidehonden. Heel interessant! Ik vroeg me af of ik er misschien vrijwilligerswerk zou kunnen doen, maar dit centrum ligt in Tongeren en ik woon in Leuven. Voor praktische doeleinden dus een beetje ver. Daarom duwde ik deze organisatie meestal naar de achtergrond van mijn doen en laten, laat staan nalaten. Doch, in november organiseerde BCG een infomoment over nalaten aan een goed doel. Ecologisch of niet, eindelijk sprong ik in mijn fossiele brandstofwagentje en hop, op naar het mooie Limburg!

Maar net op tijd, of liever iets te laat, kwam ik aan. Dat kon de mensen bij BCG echter niet storen. Het onthaal was heel warm en attent en men had zelfs op mij gewacht om te beginnen. Eerst kwamen Geert en zijn blindengeleidehond aan bod. Niet dat je die hond hoort, ik had eerst zelfs niet door dat die er was. Van Geert zijn verhaal werd ik wel even stil. Hij vertelde hoe hij zijn zicht verloor en wat een geleidehond dagdagelijks voor hem betekent. Dit komt hij al 30 jaar lang telkens opnieuw vertellen om het BCG te steunen. Ik was meteen onder de indruk.

Daarna kwam Lars, een beslagen jurist en sympathieke man, die ons vertelde hoe je een goed doel ook nog na je dood kan helpen. Al zal ik zijn uitleg nog eens verder moeten uitvlooien op testament.be. Een testament correct uitvoerbaar opstellen blijkt immers niet zo simpel. Gelukkig kan je de mensen van testament.be ook contacteren voor een afspraak.

Vervolgens kregen we van directeur Arthur een deskundige uitleg over de opvoeding en opleiding van geleidehonden en het bijhorende kostenplaatje.

Ook werkt BCG een internationaal kweekprogramma uit om meer honden te kunnen voortbrengen. Hoe meer van deze geniale viervoeters, hoe meer personen met een visuele beperking geholpen kunnen worden. Eenvoudig toch? Maar niet zo eenvoudig als je weet wat eraan gelegen is om slechts één geleidehond voort te brengen. Dus hoe kunnen we in de toekomst meer geleidehonden in het leven roepen? Waar deze honden opleiden en huisvesten vooraleer ze naar een slechtziend baasje gaan? Al gauw kwam de nieuwe locatie voor het BCG ter sprake. En of we dit opleidingscentrum in opbouw ook konden zien? Natuurlijk.

Na afloop van de presentatie reden we dus nog samen naar BCG 3.0 voor een rondleiding op de nieuwe locatie voor het BCG. Het was fantastisch. Deze plek wordt het helemaal! Voor de mensen zijn er kantoorruimtes, een cafetaria, vergaderzalen, een keuken, een ontmoetingshal,…
En dan voor de honden! Professioneel ingerichte units voor het kweken, grootbrengen, monitoren en trainen van geleidehonden. Vooral de buitenrennen vond ik prachtig. Noem het en het was er. Of het komt er nog. Heel wat werk werd al verzet, maar het een en het ander moet nog worden afgewerkt.

Tegen september 2024 is het helemaal af en worden de deuren opengegooid. Dan kom ik weer. Zo’n opendeurdag wil ik niet missen want, sorry voor de uitdrukking Geert, dit moet je gezien hebben.

Recente berichten

“We wilden al lang een hond als huisdier. Dit leek ons, door de professionele begeleiding, de perfecte oefening!”

Het gezin Bejstrup – Boschmans is pleeggezin van puppy Hutch. Samen met haar mama ontfermt de 15-jarige dochter Louise zich voornamelijk over de trainingen. Ze is daarmee een van de jongste pleegouders in onze BCG-familie.

lees meer

“Eén van de mooiste dingen aan mijn job? Ik bouw een band op met de honden in het centrum.”

In dit artikel nemen we een kijkje in de job van Silke. Silke is sinds maart 2022 kennelmedewerker bij het BCG en verzorgt de honden die in het trainingscentrum verblijven. Ze vertelt ons hoe haar werkdag eruit ziet.

lees meer

Drie keer class, drie nieuwe teams

Afgelopen september werd het opeens wat drukker in het trainingscentrum. We mochten namelijk Emmy, Antoon en Kristien ontvangen, drie geleidehondgebruikers die in class gingen met hun nieuwe geleidehond. Tijdens de class leerden de nieuwe teams samenwerken en verbleven ze even bij ons op het centrum. We stellen hen dan ook graag aan jullie voor.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.