“Eén van de mooiste dingen aan mijn job? Ik bouw een band op met de honden in het centrum.”

In dit artikel nemen we een kijkje in de job van Silke. Silke is sinds maart 2022 kennelmedewerker bij het BCG en verzorgt de honden die in het trainingscentrum verblijven. Ze vertelt ons hoe haar werkdag eruit ziet.

Hey Silke, fijn dat we je mogen interviewen! Je bent nu al even bij ons aan het werk. Kun je vertellen hoe je bij ons bent beland?

Ik had voor deze job al ervaring in de dierensector. Ik ben namelijk afgestudeerd met een diploma in agro- en biotechnologie met een specialisatie in dierenzorg en heb in een dierenpension gewerkt.

Jammer genoeg heb ik door de coronaperiode die job moeten afgeven en heb ik tijdelijk in een labo gewerkt. Dit was echt niets voor mij en toen ik zag dat ze bij het BCG een nieuwe kennelmedewerker zochten, heb ik geen seconde geaarzeld om te solliciteren. Ik was zo blij dat ik hier mocht beginnen. Honden zijn altijd mijn passie geweest en je werkt mee aan een organisatie met een fantastische missie.

Jouw job als kennelmedewerker is toch wel speciaal. Je kan de hele dag bezig zijn met honden. Maar wat houdt jouw werk precies allemaal in?

Over het algemeen staat het welzijn en de dagelijkse verzorging van de honden centraal. Elke dag is wel anders, maar ’s ochtends en ’s avonds hebben we wel een vaste routine. Zo begint de dag om 6.00 uur met het eten geven en uitlaten van de honden. Wanneer de honden hierna even rusten, beginnen wij als verzorgers aan het onderhoud van de kennels. Voor ze met de trainers meegaan, mogen ze even samen spelen en laten we hen nog een keertje uit. Tegen deze tijd komen ook de honden aan die in een boardergezin zitten en dus iedere dag naar het trainingscentrum worden gebracht. We zetten de honden in de trainingsvoertuigen en dan kan hun werkdag beginnen. Doorheen de rest van de dag is er tijd voor andere taken zoals onderhoud van de hondenfaciliteiten, teammeetings en opvolging van medische taken die worden opgelegd door onze dierenartsen. Soms blijven er overdag ook wel eens honden op het centrum. Dan gaan we samen met hen wandelen of buiten spelen.

Als de honden ’s avonds na hun training terugkomen, mogen de honden eerst spelen na een dagje hard trainen. De honden in boardergezin worden opnieuw opgehaald en de honden die hier blijven krijgen eten om 18.00 uur. Daarna is het tijd voor ontspanning. Om 22.00 uur gaan ze nog een laatste keer naar buiten en krijgen ze nog een lekker snoepje voor het slapengaan.

We proberen om de honden die op het centrum blijven zo huiselijk mogelijk hun rust te gunnen door ze bijvoorbeeld in de woonkamer te laten slapen. Dat lukt niet altijd, afhankelijk van de drukte van de honden zelf of het groepje waar ze in zitten, maar het is fijn dat dat vaak wel gaat. Omdat ze later in een huiselijke situatie terecht komen, proberen we hen tijdens de trainingsfase ook zo min mogelijk in de kennel te houden.

Is er iets aan het BCG wat je altijd zal bijblijven?

Eén van de mooiste dingen aan mijn job is dat ik een band opbouw met de honden. Mijn dag is helemaal goed als ik zie hoe enthousiast dat de honden zijn als ik binnenkom. Als ik een specifieke herinnering moet kiezen, dan is dat toch wel de class met Emmy, Antoon en Kristien. Dat was voor mij de eerste keer dat ik een opleidingsperiode op het centrum meemaakte en het was zo’n leuke tijd samen. Je ziet de klik tussen geleidehond en gebruiker en dat is prachtig om mee te maken.

Als verzorger geeft je dat ook voldoening en een gerust gevoel. Dan zie je vanop de eerste rij waarom je doet wat je doet.

Recente berichten

Pleeggezin An en Janne: “Wij begonnen tijdens de pandemie en zitten ondertussen al aan ons 3de pupje.”

In 2020 begon het gezin Veughs – de Wilde aan hun avontuur als pleeggezin. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en heeft het gezin, na Elbi en Yello, net hun derde pupje gekregen genaamd Ianco.

lees meer

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

“We wilden al lang een hond als huisdier. Dit leek ons, door de professionele begeleiding, de perfecte oefening!”

Het gezin Bejstrup – Boschmans is pleeggezin van puppy Hutch. Samen met haar mama ontfermt de 15-jarige dochter Louise zich voornamelijk over de trainingen. Ze is daarmee een van de jongste pleegouders in onze BCG-familie.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.