Interview met Tomoko, Peter, pleeggezin van BCG-pup Istar

Bron: Radio 2.be - woensdag 28 april 2023
Tekst Nina Pieri

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren leidt blindengeleidehonden op, maar is ook druk op zoek naar pleeggezinnen die puppy’s, honden in opleiding en ouderdieren kunnen opvangen en opvoeden. “Als we meer pleeggezinnen vinden, kunnen we op termijn meer blindengeleidehonden aanbieden. De vraag is groot.”

Het centrum kweekt zelf hondjes om later op te leiden tot blindengeleidehonden. “Onze honden zijn geschikt voor blinde of slechtziende personen die een nood hebben aan mobiliteit. Mensen met een visuele beperking zijn aangewezen op het gebruik van een witte blindenstok om hun verplaatsingen te maken. Een hond zou dat traject kunnen vergemakkelijken en versnellen”, vertelt Miek Uyttendaele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.

Van pup tot geleidehond

“We kweken puppy’s die later in een pleeggezin terecht komen. Dat pleeggezin zorgt eigenlijk voor de opvoeding en socialisatie van de hond. Tijdens die opvoeding worden de honden blootgesteld aan drukke plekken en prikkels die later ook met hun werk te maken zullen hebben. Het mag namelijk niet zo zijn dat een blindengeleidehond angstig of onder de indruk is van zo’n situaties. Ook wordt er geselecteerd op medisch vlak.”

Vanaf dat de honden veertien maanden oud zijn, gaan ze naar de hondenschool in het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. “Hier worden ze zes tot acht maanden getraind door professionals tot echte blindengeleidehonden. Ze worden opgeleid tot ze de technieken beheersen: ze ontwijken obstakels, geven stoepranden, trappen, leuningen en oversteekplaatsen aan en zorgen voor de veiligheid van de blinde of slechtziende persoon.”

“Wanneer een hond technisch goed getraind is, zoeken we naar een gepaste match om een team te vormen tussen mens en hond. Dat doen we door de eigenschappen van de hond te vergelijken met de noden van de personen op onze wachtlijst. Wanneer er zo’n match gemaakt is, worden de twee aan elkaar voorgesteld. Als er een connectie is, wordt de hond toegewezen. Ze volgen dan samen een opleiding en we begeleiden hen tot ze klaar zijn om samen op pad te gaan. Zo’n matching is geen exacte wetenschap, maar over het algemeen lukt dit meestal wel vanaf de eerste keer, omdat die vooronderzoeken zo grondig zijn.”

Op zoek naar pleeggezinnen!

De vraag naar blindengeleidehonden in België is erg groot. Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is daarom steeds op zoek naar pleeggezinnen die voor veertien maanden een puppy zouden willen opvoeden tot een sociaalvriendelijke hond. “Pleeggezinnen doen een belangrijke voorbereiding. Als we meer gezinnen vinden, kunnen we ook meer blindengeleidehonden aanbieden aan mensen die hier echt nood aan hebben.”

Ook zoeken we mensen die vakantieopvang willen doen of mensen die in de omgeving van Tongeren wonen die één van de honden die we aan het trainen zijn, voor en na schooltijd en in het weekend kunnen opvangen. Ook voor enkele ouderdieren, de moeder- en vaderhonden uit ons fokprogramma, zoeken ook nog een thuis. Zij zorgen voor de toekomstige generatie blindengeleidehonden. Ook belangrijk werk!”

Op de Internationale Dag van de Geleidehond ging Radio2-reporter 'Margaux van de regio' langs bij Peter en Tomoko in Heverlee. Zij zijn pleegouder van BCG-puppy Istar. 

Margaux was ook best onder de indruk over de handleiding die de pleeggezinnen krijgen. Bekijk haar reactie

Word pleeggezin

Wil je ook BCG-pup in huis? Schrijf vandaag nog in voor een informatiesessie over onze pleeggezinnenwerking. 

We zoeken zowel pleeg- en opvanggezinnen als families die één van de ouderdieren in ons fokprogramma willen op te vangen. 

Recente berichten

“Het moet een merkwaardig zicht zijn: een witte stok in mijn rechterhand en dan twee honden aan de leiband in mijn linkerhand.”

Jarenlang vormde Patricia een team met golden retriever Diaz, die begin januari met pensioen mocht gaan. Toen kwam Patricia’s nieuwe geleidehond Jambo in haar leven. We vroegen haar hoe het nu met hen gaat.

lees meer

Interview met Tomoko, Peter, pleeggezin van BCG-pup Istar

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren leidt blindengeleidehonden op, maar is ook druk op zoek naar pleeggezinnen die puppy’s, honden in opleiding en ouderdieren kunnen opvangen en opvoeden.

lees meer

“Afscheid zal zwaar zijn, maar je weet waarvoor je het doet”

Blindengeleidehond nodig? Dan moet u 4 tot 6 jaar wachten tot u er eentje in huis heeft. Daarom is het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) dringend op zoek naar pleeggezinnen voor hun hondjes. “Dat ik Cita weer moet afgeven, bezorgt me een krop in de keel. Maar je weet waarvoor je het doet.”

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.