Waarom een geleidehond

Een verkeerd geparkeerde wagen, vuilniszakken of een fiets op de stoep. Wij ontlopen dit met gemak, maar voor een slechtziende of blinde persoon vormen deze obstakels een hindernissenparcours.

Een geleidehond ontwijkt deze hindernissen, geeft stoepranden aan en brengt zijn baasje op commando naar een bushalte, een trap, een zebrapad of een vrije zitplaats. Op die manier maakt hij navigeren een stuk eenvoudiger voor mensen met een visuele beperking.

“Tijdens de wandelingen zorgt Quiny ervoor dat ik nergens tegenloop of niet struikel over obstakels. Wanneer ze merkt dat ik toch mijn evenwicht verlies, gaat ze dwars voor me staan om me overeind te houden. Ze is mijn echte heldin!"
 Geleidehondgebruikster Kristien

De voordelen van een geleidehond

  • Iedereen kent wel de witte stok waar blinde of slechtziende personen gebruik van maken. De taststok wordt gebruikt om obstakels te zoeken en er dan omheen te lopen.
    Met een geleidehond is dit niet nodig, omdat de geleidehond de obstakels zal ontwijken. De verplaatsing gebeurt dus sneller en veiliger.
  • Met een witte stok een groep mensen doorkruisen, bijvoorbeeld aan een drukke bushalte of in een winkel, is ontzettend moeilijk. Een geleidehond baant zich zonder problemen een weg doorheen de groep.
  • Bij onverwachte obstakels of gevaarlijke situaties zoekt de hond naar een alternatief om de route verder te kunnen zetten.
  • Blinde of slechtziende personen met een geleidehond maken vaker een praatje onderweg. De hond vergemakkelijkt het sociaal contact.
  • Omdat een geleidehond ook herkenningspunten aangeeft, is oriënteren makkelijker.
  • Niet te vergeten: met een geleidehond ben je nooit alleen.

Recente berichten

Een speciale roeping: Perro is geleidehond in opleiding

Mia en Erwin zijn pleeggezin voor pup in opleiding Perro. Ze werden geïnterviewd door enkele leerlingen van Mosa-RT over hoe het is om een BCG-pup in huis te hebben. Lees hier het volledige artikel!

lees meer

“We wilden al lang een hond als huisdier. Dit leek ons, door de professionele begeleiding, de perfecte oefening!”

Het gezin Bejstrup – Boschmans is pleeggezin van puppy Hutch. Samen met haar mama ontfermt de 15-jarige dochter Louise zich voornamelijk over de trainingen. Ze is daarmee een van de jongste pleegouders in onze BCG-familie.

lees meer

“Eén van de mooiste dingen aan mijn job? Ik bouw een band op met de honden in het centrum.”

In dit artikel nemen we een kijkje in de job van Silke. Silke is sinds maart 2022 kennelmedewerker bij het BCG en verzorgt de honden die in het trainingscentrum verblijven. Ze vertelt ons hoe haar werkdag eruit ziet.

lees meer

Blijf op de hoogte over de geleidehonden, de activiteiten en onze acties! Ontvang 1 keer per maand nieuws, weetjes, spaartips, promotiemateriaal en foto's van mede-spaarders.